Konkurs na najciekawszą potrawę z grzybami ogłaszamy już teraz. W dzisiejszym papierowym wydaniu "Gazety Pomorskiej" dołączamy specjalny kupon, który uprawnia do startu w konkursie.
Spośród złożonych przepisów na potrawy kulinarne z grzybami profesjonalne jury 27 września na Barbarce wybierze te najciekawsze. Czekamy na przepisy 27 września, do godz. 15 na Barbarce. Warto podzielić się z nami swoimi kulinarnymi doświadczeniami.
- Przygotowaliśmy ciekawe nagrody - mówi Monika Krauze ze Szkoły Leśnej na Barbarce. - Zwycięzcy ufundujemy weekend dla dwóch osób w naszej bazie noclegowej, a dla kolejnych 10 osób przygotowaliśmy podwójne wejściówki na park linowy.
Gdzie i kiedy zbierać grzyby? Najwięcej grzybów jest jesienią, ale nawet jadalne można odnaleźć w innych porach roku. Najbardziej znanym przykładem jest niewrażliwa na mróz płomiennica zimowa. Jednak to właśnie jesienne wilgotne powietrze umożliwia owocnikom grzybów wchłanianie wody, dzięki czemu następuje rozciąganie się ich komórek i intensywny wzrost. Większe znaczenie ma wilgotność powietrza, a nie duża ilość opadów. Największa wilgotność powietrza panuje w godzinach porannych, mniej więcej od 2 do 6 rano. Najlepiej więc na grzybobranie udać się wcześnie rano. Najwięcej grzybów można znaleźć pod drzewami, dobrym miejscem do grzybobranie są też pobocza leśnych dróżek, zwłaszcza tam gdzie ściółka jest naruszona.