Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

"Gazeta Pomorska" zaprasza do prezentowania swoich przepisów

(PAM)
dziendobrytvn.pl
Miłośnicy kuchni zapraszamy was do zabawy z ciekawymi nagrodami. Prezentujemy informacje na temat grzybów i liczymy na waszą pomysłowość.

Konkurs na najciekawszą potrawę z grzybami ogłaszamy już teraz. W dzisiejszym papierowym wydaniu "Gazety Pomorskiej" dołączamy specjalny kupon, który uprawnia do startu w konkursie.

Spośród złożonych przepisów na potrawy kulinarne z grzybami profesjonalne jury 27 września na Barbarce wybierze te najciekawsze. Czekamy na przepisy 27 września, do godz. 15 na Barbarce. Warto podzielić się z nami swoimi kulinarnymi doświadczeniami.

- Przygotowaliśmy ciekawe nagrody - mówi Monika Krauze ze Szkoły Leśnej na Barbarce. - Zwycięzcy ufundujemy weekend dla dwóch osób w naszej bazie noclegowej, a dla kolejnych 10 osób przygotowaliśmy podwójne wejściówki na park linowy.

Gdzie i kiedy zbierać grzyby? Najwięcej grzybów jest jesienią, ale nawet jadalne można odnaleźć w innych porach roku. Najbardziej znanym przykładem jest niewrażliwa na mróz płomiennica zimowa. Jednak to właśnie jesienne wilgotne powietrze umożliwia owocnikom grzybów wchłanianie wody, dzięki czemu następuje rozciąganie się ich komórek i intensywny wzrost. Większe znaczenie ma wilgotność powietrza, a nie duża ilość opadów. Największa wilgotność powietrza panuje w godzinach porannych, mniej więcej od 2 do 6 rano. Najlepiej więc na grzybobranie udać się wcześnie rano. Najwięcej grzybów można znaleźć pod drzewami, dobrym miejscem do grzybobranie są też pobocza leśnych dróżek, zwłaszcza tam gdzie ściółka jest naruszona.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska