Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Gdy z menu trzeba wyeliminować gluten

oprac. (MP)
nie mogą jeść produktów zawierających pszenicę, żyto, jęczmień i owies, pszenżyto i orkisz
nie mogą jeść produktów zawierających pszenicę, żyto, jęczmień i owies, pszenżyto i orkisz sxc.hu
Jeszcze do niedawna sądzono, że celiakia dotyka wyłącznie małe dzieci i dzięki zastosowaniu leczenia antyalergicznego można ją wyleczyć. Na szczęście, świadomość występowania nietolerancji glutenu i wiedza, jak z nią postępować rośnie.

Celiakia to schorzenie o podłożu genetycznym, polegające na trwałej nietolerancji glutenu - białka zawartego w zbożach. Obecnie szacuje się, że w Polsce choruje na nią 380 tys. ludzi (ok. 1 proc. społeczeństwa). Niestety, liczba ta stale wzrasta.

Mimo panującego powszechnie przeświadczenia, celiakia nie jest chorobą dziecięcą. Może ujawnić się w każdym wieku: we wczesnym dzieciństwie po wprowadzeniu glutenu do diety, a także w czasie dorastania, ciąży, silnego stresu lub innych czynników. Najczęściej diagnozuje się ją u osób w średnim wieku, między 30. a 50. rokiem życia, a nawet później.

Jedyną metodą leczenia celiakii jest ścisłe przestrzeganie diety bezglutenowej.

Jeszcze kilka lat temu osoby ze zdiagnozowaną nietolerancją na gluten musiały wyeliminować ze swej diety bardzo wiele produktów. Bezglutenowcy nie mogą jeść bowiem produktów zawierających pszenicę, żyto, jęczmień i owies, a także pszenżyto i orkisz oraz wszelkich wyrobów z ich dodatkiem.

Zabronione jest zatem spożywanie klasycznej mąki, makaronów, pieczywa, ciastek, płatków zbożowych, a także niektórych konserw, wyrobów mlecznych czy sosów. Są to produkty, które bardzo trudno zastąpić innymi wyrobami.

Na szczęście, od lat liczba artykułów pozbawionych glutenu stale wzrasta, a chorzy mogą coraz bardziej urozmaicać swoją dietę.

Gluten może występować w wielu artykułach, po których nie spodziewamy się jego obecności - w wędlinach, nabiale czy nawet herbacie. Najważniejsze jest wyrobienie w sobie nawyku dokładnego czytania etykiet na produktach i zapoznanie się z odpowiednimi oznaczeniami. Najbardziej zaufanym jest znak przekreślonego kłosa z określeniem produkt bezglutenowy.

Dzięki oznaczeniom, chorzy na celiakię mogą włączyć do swojej diety produkty z zakazanych wcześniej kategorii: jogurty, wędliny, ciastka, a nawet pieczywo, czy mąkę.

Dzięki rozwojowi medycyny i diagnostyki, a także wzrostowi liczby dostępnych produktów bez zawartości glutenu, dieta chorych na celiakię nie musi odbiegać od sposobu żywienia osób zdrowych, a usłyszenie diagnozy nie powinno powodować już niepokoju i silnego stresu.

Wiele zależy też od producentów żywności. To bowiem oni wprowadzają do swojego asortymentu wyroby specjalistyczne, co z pewnością polepszy komfort życia wielu osób.

Czytaj e-wydanie »

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska