Celiakia to schorzenie o podłożu genetycznym, polegające na trwałej nietolerancji glutenu - białka zawartego w zbożach. Obecnie szacuje się, że w Polsce choruje na nią 380 tys. ludzi (ok. 1 proc. społeczeństwa). Niestety, liczba ta stale wzrasta.
Mimo panującego powszechnie przeświadczenia, celiakia nie jest chorobą dziecięcą. Może ujawnić się w każdym wieku: we wczesnym dzieciństwie po wprowadzeniu glutenu do diety, a także w czasie dorastania, ciąży, silnego stresu lub innych czynników. Najczęściej diagnozuje się ją u osób w średnim wieku, między 30. a 50. rokiem życia, a nawet później.
Jedyną metodą leczenia celiakii jest ścisłe przestrzeganie diety bezglutenowej.
Jeszcze kilka lat temu osoby ze zdiagnozowaną nietolerancją na gluten musiały wyeliminować ze swej diety bardzo wiele produktów. Bezglutenowcy nie mogą jeść bowiem produktów zawierających pszenicę, żyto, jęczmień i owies, a także pszenżyto i orkisz oraz wszelkich wyrobów z ich dodatkiem.
Zabronione jest zatem spożywanie klasycznej mąki, makaronów, pieczywa, ciastek, płatków zbożowych, a także niektórych konserw, wyrobów mlecznych czy sosów. Są to produkty, które bardzo trudno zastąpić innymi wyrobami.
Na szczęście, od lat liczba artykułów pozbawionych glutenu stale wzrasta, a chorzy mogą coraz bardziej urozmaicać swoją dietę.
Gluten może występować w wielu artykułach, po których nie spodziewamy się jego obecności - w wędlinach, nabiale czy nawet herbacie. Najważniejsze jest wyrobienie w sobie nawyku dokładnego czytania etykiet na produktach i zapoznanie się z odpowiednimi oznaczeniami. Najbardziej zaufanym jest znak przekreślonego kłosa z określeniem produkt bezglutenowy.
Dzięki oznaczeniom, chorzy na celiakię mogą włączyć do swojej diety produkty z zakazanych wcześniej kategorii: jogurty, wędliny, ciastka, a nawet pieczywo, czy mąkę.
Dzięki rozwojowi medycyny i diagnostyki, a także wzrostowi liczby dostępnych produktów bez zawartości glutenu, dieta chorych na celiakię nie musi odbiegać od sposobu żywienia osób zdrowych, a usłyszenie diagnozy nie powinno powodować już niepokoju i silnego stresu.
Wiele zależy też od producentów żywności. To bowiem oni wprowadzają do swojego asortymentu wyroby specjalistyczne, co z pewnością polepszy komfort życia wielu osób.
Czytaj e-wydanie »