Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Gospodynie z Dobrego wiedzą, jak sobie radzić z glutenem

Jolanta Mlodecka
Jolanta Mlodecka
Dobre, szkolenie KGW
Dobre, szkolenie KGW jotem
Panie z Gminnej Rady KGW w Dobrem wzięły udział w szkoleniu na temat profilaktyki prozdrowotnej i racjonalnego odżywiania czyli Nie tylko pszenica - kuchnia bezglutenowa.

Panie z Gminnej Rady KGW w Dobrem wzięły udział w szkoleniu na temat profilaktyki prozdrowotnej i racjonalnego odżywiania - Nie tylko pszenica - kuchnia bezglutenowa, które przeprowadziły Beata Chełminiak (KPODR Minikowo) i Urszula Nowakowska (PZRA).

>> Najświeższe informacje z regionu, zdjęcia, wideo tylko na www.pomorska.pl <<

Gluten jest rodzajem białka, które występuje głównie w ziarnach żyta, owsa, pszenicy i jęczmienia. Możemy również znaleźć go jako dodatek spulchniający w produktach takich jak wędliny, słodycze, a także w piwie oraz w produktach mlecznych.

Osoby, u których przeprowadzono odpowiednie badania potwierdzające celiakię lub nietolerancję na gluten, muszą stosować się do restrykcyjnej diety. Przejście na dietę bezglutenową jest często sporą zmianą nawyków żywieniowych, dlatego muszą być one wprowadzane powoli. Konieczne jest wyszukiwanie zamienników mąki pszennej , którą z powodzeniem zastępuje mąka kukurydziana, ryżowa, gryczana lub ziemniaczana.

Są również zwolennicy diety bezglutenowej którzy twierdzą, że wystarczy odstawić produkty zawierające gluten, aby pozbyć się nadwagi, bólu głowy.

Pogoda na dzień (08.02.2018) | KUJAWSKO-POMORSKIE
Źródło: TVN Meteo/x-news

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska