https://pomorska.pl
reklama
Pasek artykułowy - wybory

Gospodynie z Dobrego wiedzą, jak sobie radzić z glutenem

Dobre, szkolenie KGW
Dobre, szkolenie KGW jotem
Panie z Gminnej Rady KGW w Dobrem wzięły udział w szkoleniu na temat profilaktyki prozdrowotnej i racjonalnego odżywiania czyli Nie tylko pszenica - kuchnia bezglutenowa.

Panie z Gminnej Rady KGW w Dobrem wzięły udział w szkoleniu na temat profilaktyki prozdrowotnej i racjonalnego odżywiania - Nie tylko pszenica - kuchnia bezglutenowa, które przeprowadziły Beata Chełminiak (KPODR Minikowo) i Urszula Nowakowska (PZRA).

>> Najświeższe informacje z regionu, zdjęcia, wideo tylko na www.pomorska.pl <<

Gluten jest rodzajem białka, które występuje głównie w ziarnach żyta, owsa, pszenicy i jęczmienia. Możemy również znaleźć go jako dodatek spulchniający w produktach takich jak wędliny, słodycze, a także w piwie oraz w produktach mlecznych.

Osoby, u których przeprowadzono odpowiednie badania potwierdzające celiakię lub nietolerancję na gluten, muszą stosować się do restrykcyjnej diety. Przejście na dietę bezglutenową jest często sporą zmianą nawyków żywieniowych, dlatego muszą być one wprowadzane powoli. Konieczne jest wyszukiwanie zamienników mąki pszennej , którą z powodzeniem zastępuje mąka kukurydziana, ryżowa, gryczana lub ziemniaczana.

Są również zwolennicy diety bezglutenowej którzy twierdzą, że wystarczy odstawić produkty zawierające gluten, aby pozbyć się nadwagi, bólu głowy.

Pogoda na dzień (08.02.2018) | KUJAWSKO-POMORSKIE
Źródło: TVN Meteo/x-news

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gosia

Moja córka nie toleruje glutenu i specjalnie dla niej przygotowuje dania bez niego. Produktów na szczęście bez glutenu w sklepie jest dużo. Np. do ciasta dodaje proszku do pieczenia od droetkera bo on akurat jest bez glutenowy.

 

 

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska