https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Gdzie jesienią szukać witamin? Podpowiadamy!

Małgorzata Stempinska
nadesłane
By nie dać się jesiennemu przygnębieniu, wystarczy dobrze dobierać produkty do naszego codziennego jadłospisu.

Naszą odporność budują przede wszystkim witaminy i minerały. Mają wpływ na prawidłową przemianę materii, a bez ich wsparcia wiele narządów w naszym ciele sobie po prostu nie poradzi. Zatem pamiętajmy, by dostarczać je wraz ze zdrowymi posiłkami, ewentualnie w postaci suplementów z apteki. Jesienią jest to szczególnie ważne, gdy pogoda zaskakuje nas na każdym kroku.

Dynię dodajmy do naszej diety
Nie od dziś wiadomo, że największą skarbnicą witamin są owoce i warzywa. Jednak, gdy nastają zimniejsze dni ich dostępność nieco się kurczy. Nie sięgajmy po mrożonki. Skupmy się na tych owocach i warzywach, które w pełni świeże dostępne są w aktualnym sezonie. Przykładowo jesienna dynia jest niskokaloryczna, a co najważniejsze skrywa w sobie witaminę A. Możemy przyrządzić z niej wiele potraw, a z jej zakupem w tym chłodniejszym okresie, problemów mieć nie będziemy.

>> Najświeższe informacje z regionu, zdjęcia, wideo tylko na www.pomorska.pl <<

Całorocznie dostępne jabłka dostarczą nam wiele witamin, m.in. A, E, C czy D. Zagoszczą w niejednym jadłospisie i są doskonałe jako przekąska na każdą porę dnia. Gdy spada nasza odporność, warto zjeść coś ciepłego i się rozgrzać. Idealna do tego nada się oczywiście zupa. Można przyrządzić ją np. z buraków, to one uzupełnią w naszym organizmie witaminę C oraz B. Pamiętajmy także o mięsie, np. wieprzowinie bogatej w witaminę B1 oraz o rybach. Tuńczyk, makrela, śledzie czy sardynki dostarczą nam słonecznej witaminy D.

Nabiał to podstawa
W okresie jesienno-zimowym powinniśmy również zwrócić szczególną uwagę np. na produkty nabiałowe i wybierać te, charakteryzujące się czystą etykietą. One również są źródłem niezbędnych dla naszej odporności witamin. Spożywając np. mleko, nawet w postaci ciepłego kakao, dostarczamy podstawowy budulec do organizmu, jakim jest białko.

Dla naszych pociech doskonałym uzupełnieniem codziennego jadłospisu w postaci nabiału będą jogurty. Np. w Vita-Minkach, nowych owocowo-warzywnych jogurtach od Piątnicy, znajdziemy takie witaminy jak E, K, B6, B1, B2, C i D. W głównej mierze to zasługa marchewki, która jest podstawą tych zdrowych jogurtów.

Wideo: Jak przygotować śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację do pracy?/DDTVN

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

D
Dorota
Przez cały rok piję soki pełne witamin które sama robię z warzyw i owoców. Wg. https://terapiasokami.pl/gdzie-szukac-witamin, takie soki są świetnym uzupełnieniem diety w witaminy. Rodzime warzywa i owoce mamy przez cały rok i są tanie, więc warto z nich korzystać dla zdrowia. Sokami wyleczyłam się z anemii.
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska