W trzydziestu najlepszych polskich restauracjach, w tym w czterech lokalach w województwie kujawsko-pomorskim, przez ponad dwa tygodnie listopada serwowane będą potrawy z gęsiny. Akcja jest częścią kampanii "Gęsina na św. Marcina", odbywającej się pod patronatem Urzędu Marszałkowskiego. W naszym województwie gęsinę będą podawały restauracje: bydgoska "Weranda", inowrocławska "Stara Apteka", włocławski "Młyn", toruński "Hotel Bulwar".
W ramach trwającego od 11 do 28 listopada Święta Młodej Polskiej Gęsi Owsianej wszystkie restauracje biorące udział w akcji będą serwowały potrawy z gęsiny kołudzkiej. W tym okresie zaproszone lokale zobowiązane są do podawania przynajmniej trzech autorskich dań przyrządzonych na bazie gęsiny. - Renoma zaangażowanych w akcje restauracji jest gwarancją, że z dorodnych gęsi, hodowanych w naturalnych, wiejskich warunkach powstaną kulinarne arcydzieła, godne podniebień smakoszy. - podkreśla Beata Krzemińska, rzeczniczka Urzędu Marszałkowskiego.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Mamy projekt idealnej sukni ślubnej dla Romanowskiej. W tej kreacji skradnie show!
- Czy to Edzia z "Królowych życia" pomogła w obnażeniu Dagmary? Jest jeden szczegół
- Jak mieszka Paulina Sykut-Jeżyna? Ma balkon o powierzchni nowej kawalerki [ZDJĘCIA]
- Popek na tronie z pustaków. Tak żyje po odejściu z "Pytania na Śniadanie" [ZDJĘCIA]