W trzydziestu najlepszych polskich restauracjach, w tym w czterech lokalach w województwie kujawsko-pomorskim, przez ponad dwa tygodnie listopada serwowane będą potrawy z gęsiny. Akcja jest częścią kampanii "Gęsina na św. Marcina", odbywającej się pod patronatem Urzędu Marszałkowskiego. W naszym województwie gęsinę będą podawały restauracje: bydgoska "Weranda", inowrocławska "Stara Apteka", włocławski "Młyn", toruński "Hotel Bulwar".
W ramach trwającego od 11 do 28 listopada Święta Młodej Polskiej Gęsi Owsianej wszystkie restauracje biorące udział w akcji będą serwowały potrawy z gęsiny kołudzkiej. W tym okresie zaproszone lokale zobowiązane są do podawania przynajmniej trzech autorskich dań przyrządzonych na bazie gęsiny. - Renoma zaangażowanych w akcje restauracji jest gwarancją, że z dorodnych gęsi, hodowanych w naturalnych, wiejskich warunkach powstaną kulinarne arcydzieła, godne podniebień smakoszy. - podkreśla Beata Krzemińska, rzeczniczka Urzędu Marszałkowskiego.