Składniki:
ok. 1 kg chudej łopatki wieprzowej
50 ml oliwy lub oleju
mała cebulka
średniej wielkości pietruszka, marchewka
papryka czerwona
przecier pomidorowy mały 0,3l
sól
pieprz
ostra papryczka (przyprawa)
2 średnie ogórki kiszone
koncentrat pomidorowy mały
Ruszył konkurs "Gotowanie z Pomorską". Baw się z nami zgłoszenia przyjmujemy do 10.11.2011.
Mięso pokroić w kostkę, obsmażyć na patelni, aby zamknąć pory.
W garnku na niewielkiej ilości oliwy zeszklić cebulę. Do garnka dodajemy podsmażone mięso wraz z sokiem jaki wytworzył się w trakcie podpiekania mięsa.
Dodajemy startą pietruszkę i marchewkę oraz pokrojoną paprykę. W trakcie duszenia się w garnku potrawy podlewamy delikatnie wodą lub odrobiną przecieru pomidorowego.
Gdy mięso zrobi się miękkie a całość osiągnie konsystencję gulaszu przyprawiamy do smaku solą i
pieprzem oraz według uznania dodatkowo ostrą papryczką.
Następnie dodajemy 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i wlewamy resztę przecieru pomidorowego. Gdy nasz gulasz jest zbyt gęsty możemy całość rozrzedzić dodając z umiarem wody.
Do całości dodajemy pokrojone w kostkę ogórki kiszone. Całość dusimy na delikatnym ogniu do 15 minut. Najlepiej potrawę przygotować dzień wcześniej gdzie po ostygnięciu należy przechować ją w lodówce.
Najlepiej smakuje z ugotowanymi ziemniakami. Całość można przyozdobić natką pietruszki.
Czytaj e-wydanie »