Do naleśnika można włożyć właściwie wszystko. To, co w niego zawiniemy, zależy tylko od naszej pomysłowości. To świetny sposób na przegląd lodówki. Kolejna zaleta - naleśniki lubią niemal wszyscy - jedni na słodko, inni wytrawne.
Przepis na naleśniki. Składniki na ciasto naleśnikowe
Wszystkie potrzebne składniki łączymy w jednej misce, co jest dobrą wiadomością dla tych, którzy nie lubią, gdy w kuchni gromadzi się dużo brudnych naczyń. W najprostszej wersji do przygotowania naleśników wystarczy:
- mleko
- jajka
- mąka
- cukier/sól
- olej do smażenia
Do tego ewentualnie:
- 1-2 łyżki oleju,
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia, gdy chcemy mieć pulchne racuchy,
- możemy też dodać cukru waniliowego.
Najważniejsze są składniki, nie proporcje. Po krótkim treningu wiemy, jaka konsystencja ciasta odpowiada nam najbardziej i jakie daje efekty.
Wariantów ciasta naleśnikowego jest wiele, niektórzy używają wody i mleka 1:1, inni zwykłą mąkę pszenną częściowo wymieniają na razową, gryczaną czy kukurydzianą. Jeśli mają to być naleśniki na słodko - 1-2 łyżki cukru, jeśli wytawne - dodaję tylko 1 małą łyżeczkę.
Jak zrobić naleśniki? Przykładowe proporcje
Do naczynia wlewamy mleko, np. 1-1,5 szklanki, dodajemy jajko lub dwa. Jeśli ciasto ma być miękkie i cieniutkie, mniej jajek. Do tego 1-1,5 szklanki mąki. Mieszamy trzepaczką lub mikserem do uzyskania gładkiej masy. Ciasto naleśnikowe dobrze jest przed smażeniem odstawić przynajmniej na kwadrans, masa stanie się bardziej elastyczna, gęstsza. Smażę na odrobinie leju, na niemal suchej, ale dobrze rozgrzanej patelni. Gdy wierzch placka robi się suchy, obracamy na drugą stronę.
Inny wariant naleśników: serowo-jabłkowe
Do przygotowanego ciasta jak wyżej dorzucam starte na grubych oczkach jabłko i pół kostki pokruszonego twarogu. Takie naleśniki już właściwie nie wymagają nadzienia, same w sobie po usmażeniu są pyszne.
