MKTG SR - pasek na kartach artykułów

"Gotuj z Pomorską": Ozorki w sosie chrzanowym [przepis Czytelniczki]

Elżbieta Schmidt (opr. ska)
Ozorki w sosie chrzanowym
Ozorki w sosie chrzanowym Elżbieta Schmidt
- Lubię eksperymentować w kuchni i dogadzać bliskim i znajomym - pisze Elżbieta Schmidt i dodaje: - Uwielbiam piec ciasta i przygotowywać dania obiadowe. Jednym z takich dań obiadowych które wysyłam na konkurs to ozorki wieprzowe w sosie chrzanowym.

Składniki:

4 ozorki wieprzowe
włoszczyzna(marchewka,seler,pietruszka,cebula)
sól
2-3 liście laurowe
3-4 ziarnka ziela angielskiego

Ruszył konkurs "Gotowanie z Pomorską". Baw się z nami zgłoszenia przyjmujemy do 10.11.2011.
Ozorki umyć dokładnie i zamoczyć w zimnej wodzie co najmniej na 1 godz, następnie wyciąć ślinianki i ugotować z warzywami i przyprawami.Gotować do miękkości na wolnym ogniu tak samo jak gotujemy rosół.

Miękkie ozorki wyjąć ,ostudzić w zimnej wodzie, zdjąć skórkę i pokroić w skośne płaty.

Przygotować sos chrzanowy
1 1/2 szklanka wywaru
3 łyżeczki chrzanu ze słoiczka 1/2 łyżeczki cukru
szczyptę kwasku cytrynowego lub soku z cytryny
odrobinę pieprzu do smaku
3 łyżki gęstej śmietany
1/2 łyżki mąki

Chrzan wymieszać z wywarem i mąką,mieszając zagotować,dodać śmietanę.Przyprawić do smaku cukrem,pieprzem i kwaskiem cytrynowym lub sokiem z cytryny.

Ozorki podajemy z ziemniakami ,polewamy sosem chrzanowym i ulubioną surówką.

Czytaj e-wydanie »

Nieruchomości z Twojego regionu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska