Składniki:
4 ozorki wieprzowe
włoszczyzna(marchewka,seler,pietruszka,cebula)
sól
2-3 liście laurowe
3-4 ziarnka ziela angielskiego
Ruszył konkurs "Gotowanie z Pomorską". Baw się z nami zgłoszenia przyjmujemy do 10.11.2011.
Ozorki umyć dokładnie i zamoczyć w zimnej wodzie co najmniej na 1 godz, następnie wyciąć ślinianki i ugotować z warzywami i przyprawami.Gotować do miękkości na wolnym ogniu tak samo jak gotujemy rosół.
Miękkie ozorki wyjąć ,ostudzić w zimnej wodzie, zdjąć skórkę i pokroić w skośne płaty.
Przygotować sos chrzanowy
1 1/2 szklanka wywaru
3 łyżeczki chrzanu ze słoiczka 1/2 łyżeczki cukru
szczyptę kwasku cytrynowego lub soku z cytryny
odrobinę pieprzu do smaku
3 łyżki gęstej śmietany
1/2 łyżki mąki
Chrzan wymieszać z wywarem i mąką,mieszając zagotować,dodać śmietanę.Przyprawić do smaku cukrem,pieprzem i kwaskiem cytrynowym lub sokiem z cytryny.
Ozorki podajemy z ziemniakami ,polewamy sosem chrzanowym i ulubioną surówką.
Czytaj e-wydanie »