Składniki:
5-6 filetów śledziowych w oleju
1 średnia cebula
3 ziemniaki
marchewka
majonez
szczypiorek i słodka papryka do dekoracji
Ruszył konkurs "Gotowanie z Pomorską". Baw się z nami zgłoszenia przyjmujemy do 10.11.2011.
Śledzie osączamy z oleju i kroimy w małe paseczki.
Cebulę obieramy i drobno siekamy.
Jajka gotujemy na twardo i drobno kroimy.
Ziemniaki dotujemy w mundurkach, a następnie obieramy i kroimy w kostkę.
Marchewkę ( surową ) obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach
W szklanej miseczce układamy składniki sałatki warstwami.
Śledzie, cebulę, ziemniaki, marchewkę, jajka ( troszkę żółtka zostawiamy do dekoracji). Na wierzch kładziemy majonez, posypujemy pozostawianym żółtkiem, szczypiorkiem i szczyptą słodkiej papryki. Przed podaniem sałatkę schładzamy kilka godzin w lodówce.
Czytaj e-wydanie »