https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

"Gotuj z Pomorską": Schabowe z pieczarkami [przepis Czytelniczki]

Justyna Lipska (opr. ska)
Schabowe z pieczarkami
Schabowe z pieczarkami Justyna Lipska
Przepis pani Justyny Lipskiej na schabowe z pieczarkami.

Składniki:

50dag schabu środkowego
35 dag pieczarek
4 plasterki sera żółtego
2 średniej wielkości Cebule
1 pomidor
2 jajka
3-4 łyżki mąki pszennej
6 czubatych łyżek bułki tartej
3 łyżki masła
1 łyżeczka oregano
sól
pieprz
olej do smażenia

Ruszył konkurs "Gotowanie z Pomorską". Baw się z nami zgłoszenia przyjmujemy do 10.11.2011.
Oczyszczone pieczarki pokrój w cienkie plasterki.

Obraną i umytą cebulę pokrój w sporą kostkę. Pomidora sparz, obierz, oczyść z nasion i twardego gniazda, pokrój w kostkę.

Na maśle podduś pieczarki z cebulą, dopraw do smaku solą, pieprzem, oregano, następnie dodaj pomidora i jeszcze kilka minut duś.

Umyte i oczyszczone mięso pokrój na 4 kotlety. Ułóż na desce, przykryj folią spożywczą, po czym mocno rozbij (kotlety powinny być niezbyt grube, ale za to duże).

Tak przygotowany schab oprósz mąką, pieprzem, a następnie panieruj w mące, jajku i w bułce tartej. Smaż kotlety na rumiano w gorącym oleju. W naczyniu do zapiekania ułuż na dnie kotlety, na każdym połóż dwie łyżki stołowe farszu pieczarkowego, a na nich plasterek sera żółtego.

Jeśli lubisz smak ziół ser też lekko oprusz oregano. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na trzy minuty.

Poczekaj aż ser na wierzchu lekko się stopi. Danie najlepiej smakuje, gdy jest gorące. Smacznego!

Czytaj e-wydanie »

Nieruchomości z Twojego regionu

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska