Chodzi o reedycję "Nauki gotowania do użytku ludu polskiego", wydanej w 1915 roku przez "Gazetę Grudziądzką". Jej właściciel Wiktor Kulerski wykorzystał przepisy nadesłane do redakcji przez Czytelniczki z ziemi chełmińskiej i Pomorza. Wybrał najlepsze receptury.
Dzięki wznowieniu tej pozycji, stała się ona inspiracją dla wielu kucharzy, w tym Roberta Pudlewskiego, szefa kuchni Hanza Pałac Rulewo.
W niedzielę, o godz. 13 będzie on gospodarzem potyczek kulinarnych, bazujących na przepisach z książki Kulerskiego.
Uczestnicy konkursu wystartują w parach. Na ruszt wezmą wieprzowinę. Przypomnijmy, że pierwsza promocja "Nauki gotowania..." odbyła się w Grudziądzu w listopadzie, w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich. Wtedy tematem konkursu były zupy.
Organizatorami niedzielnych potyczek, oprócz Hanzy w Rulewie, są Krajowa Rada Izb Rolniczych i Fundusz Promocji Mięsa Wieprzowego, Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły oraz Centrum Badań nad Historią i Kulturą Wyżywienia (stacja naukowa Polskiego Towarzystwa Historycznego).
Żeby urozmaicić konkurs, w sali kominkowej zaplanowano jeszcze potyczki kulinarne dla dzieci pod okiem kucharzy i animatorów. Całość będzie okraszona recitalem Mariusza Myrchy, laureata "Szansy na sukces", wykładami i degustacjami, nieodłącznymi przy takiej imprezie.
A już dziś zapraszamy do muzeum
Przed wyjazdem do Rulewa, dziś o godz. 17 w grudziądzkim Muzeum warto się zapoznać ze sprawczynią całego zamieszania, czyli reedycją "Nauki gotowania do użytku ludu polskiego".
O tym, jak doszło do jej napisania oraz co ona zawiera i czy dziś można przywrócić do życia opisane w niej potrawy, opowie m.in. współautor Jarosław Dumanowski, profesor UMK. - Zapraszam wszystkich miłośników historii regionalnej, tradycji kulinarnych i dobrego jedzenia - zachęca.
Warto przyjść, bo promocji towarzyszyć będzie degustacja zup przygotowanych według przepisów z 1915 roku.
Czytaj e-wydanie »