Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Grypa ptaków oraz rosnące koszty okroiły produkcję drobiu i jaj. Efekty widać w sklepach

Lucyna Talaśka-Klich
Lucyna Talaśka-Klich
Kury zjadają droższą paszę, bo zboże bardzo podrożało. Zatem jaja też muszą kosztować więcej niż przed rokiem
Kury zjadają droższą paszę, bo zboże bardzo podrożało. Zatem jaja też muszą kosztować więcej niż przed rokiem AndreasGoellner Pixabay
Na te święta kupiliśmy droższe jaja i mięso drobiowe, co było skutkiem m.in. grypy ptaków, która okroiła produkcję. Zwykle po okresie świątecznym ceny spadały, ale tym razem wiele zależy od tego, czy właściciele kurników będą ciąć koszty produkcji.

- Właściwie powinienem cieszyć się z tego, że jaja podrożały, ale jako konsument wiem, iż kupujących podwyżki żywności wcale nie cieszą - mówi Radosław Wiśniewski, prowadzący gospodarstwo w Lubiczu Górnym, który jest członkiem Kujawsko-Pomorskiego Zrzeszenia Hodowców Drobiu i Producentów Jaj w Lubiczu (pow. toruński).

Liczebność zwierząt hodowlanych w Polsce

W ostatnim półroczu jaja z jego gospodarstwa podrożały o 12 proc. Ale koszty produkcji też znacznie wzrosły.

Grypa ptaków wpłynęła na ceny

Podrożało także mięso drobiowe.

Zdaniem Piotra Lisieckiego, prezesa Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz, ten rok polscy drobiarze zapamiętają m.in. z powodu największego - jak dotychczas - ataku grypy ptaków w naszym kraju: - Efekty tej choroby są odczuwalne na rynku do dziś.

Dodaje, że ograniczenie produkcji to także skutek ogłoszenia planów dotyczących „piątki dla zwierząt”, a do tego doszły jeszcze zmiany dla wielu hodowców związane z tym, że jaja z „3” (z chowu klatkowego) na skorupce stały się towarem mniej poszukiwanym.

To też może Cię zainteresować

- Klienci, którzy z łatwością przyjmują propagandę „organizacji prozwierzęcych” muszą się pogodzić z tym, że jeśli nie chcą jaj z chowu klatkowego, to muszą zapłacić dużo więcej za inne - stwierdził prezes Lisiecki.

- Różnica w cenie za jaja z chowu klatkowego i ściółkowego nie jest duża - uważa Marta Korzeniak ze Stowarzyszenia Otwarte Klatki. Przyznaje, że za jaja z innych alternatywnych rodzajów chowu trzeba zapłacić więcej: - Ale za jakiś czas ta różnica w cenie powinna się zmniejszyć, jeśli tych innych jaj będziemy kupować więcej.

Drób i jaja w Kujawsko-Pomorskiem, ceny detaliczne
W styczniu 2020 roku kilogram kurczaka patroszonego kosztował przeciętnie 8,56 zł, w styczniu 2021 roku było to 8,33 zł, zaś w listopadzie br. - 9,30 zł - wynika z danych bydgoskiego Urzędu Statystycznego.
Stawki za kilogram polędwicy drobiowej także się zmieniały: w styczniu 2020 r. było to 23,44 zł; rok później - 24,29 zł; zaś w listopadzie br. - 25,81 zł.
Z kolei jaja kurze świeże zarówno w styczniu 2020 roku jak i w styczniu 2021 roku kosztowały przeciętnie 0,59 zł za sztukę, zaś w listopadzie br. stawki wzrosły do 0,66 zł/szt. Warto zauważyć, że zarówno w lutym jak i marcu było to znacznie mniej, bo 0,56 zł/szt.

Rynek jest nieprzewidywalny

Zdaniem Radosława Wiśniewskiego ceny jaj nie powinny już rosnąć: - Rynek po świętach zwykle jest nieubłagany.
A zwykle po okresie świątecznym spadały zarówno ceny za jaja jak i mięso, ale w tym roku sytuacja (nie tylko na polskim rynku) jest nieprzewidywalna.

Wiele zależy m.in. od stawek za pasze. A zboże jest bardzo drogie i trudno przewidzieć, co się wydarzy na światowych rynkach.
Jak wynika z notowań Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie w trzeciej dekadzie grudnia kupujący oferowali za pszenicę konsumpcyjną 120-133 zł/dt, za paszową od 110 do 125 zł/dt.

Drogi jest także jęczmień paszowy, który kosztował w tym samym okresie nawet 107 zł/dt.

To też może Cię zainteresować

Ogrzewanie w kurnikach podniosło koszty

Piotr Lisiecki dodaje, że wielkość produkcji drobiarskiej jest w dużym stopniu uzależniona od cen prądu i gazu.
- Na początkowym etapie odchowu piskląt duży koszt stanowi ogrzewanie - wyjaśnia prezes. - Do tego używany jest gaz LPG, który bardzo podrożał, więc wielu hodowców ograniczyło wstawienia piskląt brojlerów i indyków na okres tych najzimniejszych miesięcy. Zatem mięsa drobiowego na rynku będzie mniej, a to wpłynie na ceny. Taniej już było.

Producenci drobiu zauważają, że długo ich produkty były bardzo tanie i często dokładali do produkcji.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska