Zgodnie z danymi Głównego Inspektora Sanitarnego w Polsce w 2017 r. zatruciu grzybami uległy 24 osoby. Główną przyczyną zatrucia grzybami jest niewłaściwe rozpoznanie jadalnych i trujących grzybów oraz nieodpowiednie przygotowanie potraw z niektórych jadalnych grzybów.
Grzybobranie 2018. Jak rozpoznać zatrucie grzybami
Objawy zatrucia grzybami pojawiają się od ośmiu do 24 godzin po zjedzeniu. Objawy: biegunka, wymioty, bóle brzucha i nóg. W skrajnych przypadkach może dojść do śpiączki i martwicy wątroby. Wówczas konieczny jest przeszczep. Jeśli po zjedzeniu grzybów pojawiają się oznaki zatrucia, należy niezwłocznie zapewnić pomoc lekarską. Osobie z objawami zatrucia nie należy podawać mleka i alkoholu, ponieważ płyny te przyśpieszają przenikanie toksyn do krwiobiegu.
Najczęstsze i najbardziej niebezpieczne zatrucia spowodowane są na skutek spożycia Muchomora sromotnikowego, który mylony jest z takimi grzybami jadalnymi jak: Kania czubajka, Gąska zielona.
Nie zaleca się jedzenia grzybów: kobietom w ciąży i karmiącym, dzieciom, osobom starszym, osobom z zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego.
Grzybobranie 2018. Sprawdź co przyniosłeś z lasu
Główny Inspektor Sanitarny apeluje: Zbieraj grzyby, co, do których masz całkowitą pewność. Jeżeli masz wątpliwości, nie ryzykuj, przynieś grzyby do najbliższej siedziby stacji sanitarno-epidemiologicznej, w której dyżury pełnią grzyboznawcy lub klasyfikatorzy grzybów. Specjalista bezpłatnie oceni czy grzyby są jadalne, niejadalne czy też trujące.
Grzybobranie 2018. Co należy mieć ze sobą
Wybierając się na grzybobranie pamiętajmy o odpowiednim ubiorze. Najlepiej mieć spodnie z długimi nogawkami, kalosze i kurtkę przeciwdeszczową. Koszyk na grzyby powinien być wiklinowy, w foliowej torebce grzyby zaczynają parować, co sprzyja ich psuciu.