Do dostarczenia przewidziano m.in. pół tysiąca ton miodu, 2 tysiące ton śwliwkowych powideł czy 9,5 mln litrów mleka, 4 tys. ton szynki i po 5,4 tys. ton cukru białego oraz ryżu. Wśród produktów są też olej, gulasz wieprzowy, ser, groszek z marchewką, fasola biała, kasza gryczana, koncentrat pomidorowy, makaron.
W ramach Podprogramu 2017 jedzenie jest rozdawane od sierpnia zeszłego roku do czerwca 2018. Na jego realizację przeznaczono ponad 2 miliardy złotych, 85 % środków pochodzi z unijnej kasy.
Sprawdź też:**Waloryzacja emerytur i rent w KRUS od 1 marca 2018. Jakie podwyżki dla rolników?**

O wsparciu mówili, podczas dzisiejszej konferencji prasowej, Witold Strobel, dyrektor KOWR-u i Jacek Bogucki, wiceminister rolnictwa. - Wciąż jeszcze są w Polsce osoby potrzebujące tego typu pomocy i korzysta z niej około 1,3 mln ludzi - podkreślił ten ostatni.
Czytaj też:**Wieś bogatsza od miasta, ale majątku nie przejada. Kto w Polsce zasobniejszy?**
Objęci wsparciem:
- około 51% kobiet oraz ok. 49% mężczyzn
- około 28% osób w wieku 15 lat lub poniżej, ok. 9% osób w wieku 65 lat lub powyżej oraz ok. 63% pozostałych
- około 2% bezdomnych, ok. 16% niepełnosprawnych i ok. 82% osób z pozostałych grup
Kryteria udzielania pomocy dotyczą dochodu:
- 1 268 zł w przypadku osoby samotnie gospodarującej
- 1 028 zł w przypadku osoby w rodzinie
Koordynatorem Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.
- Realizacja nie byłaby możliwa bez udziału organizacji partnerskich, które rozdysponowują żywność bezpośrednio do potrzebujących - podkreślił Strobel.
Źródło informacji: minirol.gov.pl