Zobacz wideo: Te uprawy dominują w Kujawsko-Pomorskiem
Ceny ziemniaków w 2020 roku znacznie spadły w porównaniu z kwotami z 2019. Ogórki podrożały o 6,6%, papryka o 5,6%, a pomidory o 5% Tak wynika z raportu, przygotowanego przez Hiper-Com Poland i UCE RESEARCH na podstawie monitoringu ponad 620 tys. cen. Wspomniane ziemniaki kosztowały o 38% mniej niż rok wcześniej. Znaczący spadek zaliczyła też
- cebula – 23,2%,
- marchewka – 19,5%,
- kapusta – 12,3%.
Ile płacimy, kupując warzywa i mięso? Sprawdziliśmy na targowiskach, w sklepach osiedlowych i marketach, a także bezpośrednio u rolników.
Szczegóły w krótkiej galerii:
– W 2020 roku w Polsce wzrosła produkcja warzyw, po spadku w roku poprzednim, co sprzyjało niższym cenom w II półroczu. Wysoka dynamika na minusie w całym roku mogła być jednak związana też z pandemią - komentuje Grzegorz Rykaczewski, analityk sektora rolno-spożywczego Banku Santander.
- Rzadsze wizyty w sklepach spowodowały, że Polacy ograniczyli zakupy produktów o krótkim terminie świeżości. A w przypadku większości warzyw nie jest możliwe dłuższe ich przechowywanie bez utraty jakości. Niższe ceny mogły więc być rodzajem zachęty - dodaje analityk.
To też może Cię zainteresować
W całej kategorii produktów mięso ogółem stało się tańsze o 1%. Wieprzowina podrożała o 2,7%, a wołowina potaniała o 0,2%. Do tego drób + 0,7%. Z mięs najwięcej zjadamy w Polsce wieprzowiny i drobiu. W przywołanym raporcie czytamy, że w grudniu 2020 roku cena tuszek kurcząt rzeźnych była niższa przeciętnie o 13% r/r. Półtusze wieprzowe potaniały o 38%.
