https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Ile kosztują produkty dla wegetarian i mięsożerców? Oto ceny mięsa i warzyw w sklepach, marketach i na straganie

Agata Wodzień-Nowak
Postanowiliśmy sprawdzić, kto wyda więcej na zakupach spożywczych: wegetarianin czy mięsożerca.  Kilogram mięsnych żeberek czy cukinia i kalafior? Skrzydełek z indyka czy bakłażan? Kotlet schabowy a może bataty? Ceny warzyw zimą, zwłaszcza tych bio, nie ustępują stawkom za mięso.
Postanowiliśmy sprawdzić, kto wyda więcej na zakupach spożywczych: wegetarianin czy mięsożerca. Kilogram mięsnych żeberek czy cukinia i kalafior? Skrzydełek z indyka czy bakłażan? Kotlet schabowy a może bataty? Ceny warzyw zimą, zwłaszcza tych bio, nie ustępują stawkom za mięso. pixabay.com/WindowsObserver
Kilogram mięsnych żeberek czy cukinia i kalafior? Skrzydełek z indyka czy bakłażan? Kotlet schabowy a może bataty? Ceny warzyw zimą, zwłaszcza tych bio, nie ustępują stawkom za mięso. Postanowiliśmy sprawdzić, kto wyda więcej na zakupach spożywczych: wegetarianin czy mięsożerca.

Zobacz wideo: Te uprawy dominują w Kujawsko-Pomorskiem

Ceny ziemniaków w 2020 roku znacznie spadły w porównaniu z kwotami z 2019. Ogórki podrożały o 6,6%, papryka o 5,6%, a pomidory o 5% Tak wynika z raportu, przygotowanego przez Hiper-Com Poland i UCE RESEARCH na podstawie monitoringu ponad 620 tys. cen. Wspomniane ziemniaki kosztowały o 38% mniej niż rok wcześniej. Znaczący spadek zaliczyła też

  • cebula – 23,2%,
  • marchewka – 19,5%,
  • kapusta – 12,3%.

Ile płacimy, kupując warzywa i mięso? Sprawdziliśmy na targowiskach, w sklepach osiedlowych i marketach, a także bezpośrednio u rolników.

Szczegóły w krótkiej galerii:

W 2020 roku w Polsce wzrosła produkcja warzyw, po spadku w roku poprzednim, co sprzyjało niższym cenom w II półroczu. Wysoka dynamika na minusie w całym roku mogła być jednak związana też z pandemią - komentuje Grzegorz Rykaczewski, analityk sektora rolno-spożywczego Banku Santander.

- Rzadsze wizyty w sklepach spowodowały, że Polacy ograniczyli zakupy produktów o krótkim terminie świeżości. A w przypadku większości warzyw nie jest możliwe dłuższe ich przechowywanie bez utraty jakości. Niższe ceny mogły więc być rodzajem zachęty - dodaje analityk.

To też może Cię zainteresować

W całej kategorii produktów mięso ogółem stało się tańsze o 1%. Wieprzowina podrożała o 2,7%, a wołowina potaniała o 0,2%. Do tego drób + 0,7%. Z mięs najwięcej zjadamy w Polsce wieprzowiny i drobiu. W przywołanym raporcie czytamy, że w grudniu 2020 roku cena tuszek kurcząt rzeźnych była niższa przeciętnie o 13% r/r. Półtusze wieprzowe potaniały o 38%.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Rolnictwo

Komentarze 2

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

P
Piotr

Dlaczego ograniczono się tylko do mięsa i warzyw?

Od warzyw to oni nigdy nie zejdą z drzewa i nie będą mieli pojęcia o pieniądzach i kupowaniu.

Z
Złodziej Podolski

Najwięcej zapłaci ten, który ma zrównoważoną dietę.

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska