https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Ile powinien ważyć chleb? Waga dużo mówi

Lucyna Talaśka-Klich
Nie tak łatwo o dobry chleb, zwłaszcza w marketach. Tu pieczywo pana Romana Niedźwiedzkiego z Łysych
Nie tak łatwo o dobry chleb, zwłaszcza w marketach. Tu pieczywo pana Romana Niedźwiedzkiego z Łysych L.Talaśka-Klich
Porządny bochenek nie może być za lekki - duży, choć półkilogramowy, to "napompowana wata". Kromka powinna mieć jednolitą strukturę, bez dużych dziur. Przecież to nie jest ser szwajcarski!

Wszystkie chleby wyglądają smakowicie, pachną świetnie, ale szczerze mówiąc, to wybieram je trochę na chybił trafił, bo na pieczywie się nie znam - zdradziła nam Alicja Kowalik, bydgoszczanka, którą spotkaliśmy na lipcowych targach w Minikowie, koło Nakła.

Wolą żytni, bez drożdży

`
Jednym z wystawców był tam Roman Niedźwiedzki z Łysych (na Mazowszu), który stwierdził, że w Kujawsko-Pomorskiem klienci kupują najczęściej chleb żytni, pieczony tylko na zakwasie, nawet bez drożdży.

A jak rozpoznać dobrej jakości pieczywo? Roman Niedźwiedzki radzi sprawdzić wagę chleba. - W marketach jest najwięcej dużych bochenków, choć ważą one zwykle tyle co inne, zwykłe chleby, czyli około pół kilograma - wyjaśnia. - A dobry chleb ma strukturę bardziej zwartą, zbitą.

Zatem bochenek nie powinien być zbyt puszysty i miękki. - Taki efekt dają środki spulchniające - mówi Marek Szczygielski, Kujawsko-Pomorski Wojewódzki Inspektor Jakości Handlowej. - Dzięki nim chleb może być jak wata.

Zobacz, co ma w środku

`
Poza tym warto sprawdzić spód bochenka. - Najlepiej jeśli jest on nieco twardy i dobrze wypieczony - mówi Roman Niedźwiedzki. - W chwilę po naciśnięciu, chleb powinien wrócić do poprzedniego stanu.
Piekarz zwraca uwagę także na wygląd pieczywa po przekrojeniu. - W chlebie nie powinno być dużych dziur, bo nie jest to przecież ser szwajcarski.

Nowoczesną Wieś znajdziesz także na Facebooku - dołącz do nas!

Niedźwiedzki nie pozostawia też wątpliwości co do ceny pieczywa. Jego zdaniem bochenek zwykłego chleba (ok. pół kilograma) na naturalnym zakwasie nie powinien kosztować np. 1,50 zł. - Co najmniej trzy złote - taka powinna być cena bochenka - uważa piekarz. - Bo upieczenie go wymaga sporo pracy. Od przygotowania rozczynu do włożenia chleba do pieca mija ponad dwadzieścia godzin.

Nie daj się złapać

`
Warto też zwrócić uwagę na kolor pieczywa. Ciemne zabarwienie chleba nie zawsze oznacza, że wypieczono go np. z mąki razowej. Niektórzy piekarze dodają do niego środków (np. karmelu), które sprawiają, że bochenek zmieni kolor. - Karmelu można dodać tylko do pieczywa słodowego - tłumaczy Marek Szczygielski. - W innych gatunkach chleba nie można go stosować. Wielu konsumentom wydaje się, że ten karmel powstaje z podgrzanego cukru, a to jest związek chemiczny, barwnik.

Inspektor podkreśla, że dodanie karmelu do chleba (poza pieczywem słodowym) to zafałszowanie produktu. A za to inspekcja może ukarać!

Ile orkiszu w orkiszowym

`
Zdaniem inspektora Marka Szczygielskiego, niektórzy piekarze wprowadzają klientów w błąd nazywając chlebem orkiszowym produkt, w którym mąka orkiszowa stanowi zaledwie np. 3-5 procent. - A powinno być jej co najmniej 50 procent - mówi inspektor. - Jeśli jest jej mniej, to jest to pieczywo z dodatkiem orkiszu i wtedy producent powinien podać w informacji o składzie, ile procent stanowi mąka orkiszowa.

Przeczytaj też: Festyn "Chlebem i miodem w Chabsku [zdjęcia]

- Ostatnio w kraju powstaje dużo pieczywa z gotowych mieszanek - mówi Ryszard Piasecki, właściciel ekologicznej piekarni w Toruniu. - Także tych z niewielkim dodatkiem droższej mąki orkiszowej. Jednak to niemożliwe, by chleb orkiszowy (ważący pół kilograma) kosztował dwa złote.

Chleb orkiszowy w toruńskiej piekarni kosztuje 5 zł, w sklepach cena wzrasta do 6,50-7 zł

Czytaj e-wydanie »Lokalny portal przedsiębiorców

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

M
Marian Wojna

Kiedys jak pamiecia siegnac w latach 50 60 waga bochna 2 kg i dla konsumentowi nie zmieniano ceny tylko odchudzano wage to chwyt inflacyjny w latach 65 waga 1.80 juz w 70latach 1.60 ceny podobne co inflancja kolejnymi latami odchudzali az do teraz 0.50 kg Starsi Polacy pamietaja

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska