1 z 9
Przewijaj galerię w dół

fot. Pixabay.com
Jajka na miękko - właściwości zdrowotne
Jajka gotowane na miękko są lekkostrawne, zawierają wiele cennych dla organizmu składników. Są ważną częścią zdrowej, zbilansowanej codziennej diety.
Zobacz teraz w galerii, jakie są skutki jedzenia jajek na miękko.
2 z 9

fot. Pixabay.com
Jajka na miękko chronią oczy
Zawarta w żółtku jajka luteina chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB, zapobiega też zwyrodnieniu plamki żółtej i poprawia widzenie.
3 z 9

fot. Pixabay.com
Ochrona przed nowotworami
Luteina to barwnik żółtka jaja. Posiada właściwości przeciwutleniające, dlatego może działać przeciwnowotworowo i spowalniać procesy starzenia się.
4 z 9

fot. Pixabay.com
Jajka na zdrowe serce
Lecytyna i zawarta w niej cholina chronią przed chorobami sercowo-naczyniowymi, wynikającymi z odkładania się blaszki miażdżycowej.