Zobacz wideo: Śmieciowe dylematy. Gdzie wyrzucać problematyczne odpady?
Statystyki, a realia przeciętnego Polaka
- Odpady, również te żywnościowe, zanieczyszczają glebę, wody gruntowe i powietrze, powodują emisję dwutlenku węgla i metanu do atmosfery, przyczyniając się tym samym do niekorzystnych zmian klimatu - komentuje dr inż. Krystian Szczepański, dyrektor Instytutu Ochrony Środowiska - Państwowego Instytutu Badwczego. - Powodują również ogromne straty gospodarcze – niewykorzystywanie „pozostałości” oznacza marnowanie pracy i innych nakładów, takich jak grunty czy energia, potrzebnych do wydobycia surowców, produkcji, dystrybucji i przygotowania do konsumpcji.
W ciągu roku kilkukrotnie porusza się temat marnowanej żywności oraz tego, w jaki sposób podchodzi się do sposobów jej ratowania. Jak wynika z przeprowadzonych badań Programu Racjonalizacji i Ograniczenia Marnotrawstwa Żywności, rocznie wyrzuca się aż 5 mln ton żywności . Mimo, że dostrzega się tendencję spadkową marnowanej żywności, to z odpadkami komunalnymi jest wręcz przeciwnie. Z danych udostępnionych przez GUS, w 2019 roku wytworzono 12 753 tys. ton odpadów komunalnych – jest to wzrost o 2,1% względem roku wcześniejszego. Wynika z tego, że przeciętny obywatel w 2018 roku generował 325 kg, natomiast rok później 332 kg, trend wzrostowy dotyczy całej UE.
Problem jest na tyle duży, że zainteresował się nim Parlament Europejski – państwa członkowskie UE powinny m.in. budować świadomość wśród obywateli oraz przekazywać nadwyżki żywności do przeznaczonych temu organów.
Polecamy także: Jakie odpady można zostawić w PSZOK-u, a których nie? Sprawdzamy w gminach
W całym procesie nie marnowania żywności oraz segregacji odpadów ważne jest zachęcenie oraz stopniowe przyzwyczajanie do recyklingu, kompostowania i fermentacji bioodpadów.
Jak właściwie segregować śmieci?
Od początku lipca 2017 w naszym kraju funkcjonuje Jednolity System Segregacji Odpadów, w którym odpady komunalne dzielone są na pięć rodzajów: BIO (kolor brązowy), metale i tworzywa sztuczne (kolor żółty), papier (kolor niebieski), szkło (kolor zielony), a także odpady zmieszane (kolor czarny). W wyniku takiego podziału, nie zawsze wiadomo, co może trafić do odpowiedniego kontenera - problem ten najczęściej związany jest z opakowaniami po produktach, które są tłuste brudne etc. Dla przykładu w odpadach typu BIO nie mogą znajdować się produkty odzwierzęce – mięso, białka, tłuszcze.
- Spacerując po Szwederowie widuje czasem pełno rozrzuconego jedzenia. Na śmietnik trafiają chleby oraz inne produkty, które mogłyby się komuś przydać – komentuje Rafał. – Do tego masa odpadów, która są nie zawsze posegregowane: stara elektronika, meble czy ubrania. Przecież wszystko to ma swoje wyznaczone miejsce…
Jeżeli opakowanie składa się z kilku elementów (będących wykonanych z różnych materiałów) powinno się oddzielić je od siebie. Co więcej, przed wyrzuceniem opakowania, nie trzeba go myć, a jedynie wrzucić do właściwego kontenera. Zakrętki można przekazać na zbiórki charytatywne organizowane przez szkoły oraz urzędy.
