Marnowanie żywności. Te produkty można jeść na długo po terminie! [lista]

Filip Wołek
Filip Wołek
Kiedy kończy się termin przydatności warto pomyśleć nad dalszym zastosowaniem do kolejnych potraw
Kiedy kończy się termin przydatności warto pomyśleć nad dalszym zastosowaniem do kolejnych potraw Pixabay.com
Z najnowszych badań wynika, że w Polsce rocznie marnuje się blisko 5 milionów ton żywności. Dużą tego częścią są konsumenci, – czyli każdy z nas. Najczęściej wynika to z błędnego czytania etykiety, a wiele z produktów zdatnych jest do spożycia na długo po terminie z etykiety. Jeżeli chcemy zadbać o gospodarkę i planetę musimy zmienić nasze postępowanie.

Należy spożyć przed czy do?

Podstawową informacją na żywności jest jej termin przydatności, który nie zawsze interpretowany jest w sposób właściwy. Znaczącą różnicę odgrywa forma, stan oraz skład wybranego produktu. To dzięki dacie z etykiety wiemy czy jedzenie może być popsute – „może” jest tutaj kluczowe.

Należy spożyć przed dotyczy produktów, które nadają się wykorzystania po terminie z opakowania. Sama data w większości przypadków jest deklaracją od producenta, że w tym czasie produkt nie ulegnie popsuciu – w uproszczeniu data z opakowania zapewnia nas, że produkt, co najmniej tak długo będzie dobry. Upływający czas przełożyć się może na zmiany w wyglądzie bądź koloru – co nie jest równoznaczne z zepsuciem.

Alternatywą dla tego, jest termin należy spożyć do umieszcza się na etykietach produktów delikatnych, takich jak mięso, ryby czy nabiał. Zważywszy na fakt delikatności wspomnianych produktów bardzo ważne jest ich właściwe przechowywanie oraz kontrolowanie terminu przydatności. Jeśli jest to różnica powiedzmy jednego dnia, warto sprawdzić czy żywność ma oznaki zepsucia: podejrzany zapach czy pleśń. Jest bardzo mała szansa, że produkt popsuje się idealnie z dniem widniejącym na etykiecie (producenci podają granicę bezpieczną, często i tak zaniżoną).

- Kiedy kończy się termin przydatności warto pomyśleć nad dalszym zastosowaniem do kolejnych potraw - informuje Rafał, pasjonat gotowania. - Czasami ze składników można zrobić jakieś danie, którym można zaskoczyć rodzinę: leczo, pizza czy zapiekanka ziemniaczana. Daleko nie trzeba szukać.

Co można zjeść?

Od lat prowadzone są badania dotyczące wytrzymałości żywności. Jak możemy przeczytać w informacji prasowej dotyczącej projektu PROM, dowiedziono że: konserwy, makarony, majonez, dżem czy nawet mleko UHT potrafi być dobre i bezpieczne pół roku po upływie daty przydatności. Badania nad żywnością pozwolą w przyszłości na lepsze jej gospodarowanie oraz co najważniejsze – przyczynić się może do ograniczenia jej wyrzucania. Warto również pamiętać o tym, że wiele produktów w wyniku właściwego przechowywania może przetrwać bardzo długo: kawa, herbata, kasze, warzywa strączkowe czy produkty w marynatach octowych.

Kredyt hipoteczny, to coraz większe ryzyko. UOKiK ostrzega.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie