Spis treści
Jak uratować zwarzony krem? 3 metody
Zwarzony krem potrafi nieźle popsuć nam humor i nasze plany kulinarne. Jeśli podczas miksowania zobaczysz, że krem się rozwarstwia i pojawiają się nieapetyczne grudki, to nie przejmuj się, można łatwo temu zaradzić. W galerii znajdziesz dokładnie wyjaśnione 3 metody, jak uratować zwarzony krem. Są bardzo proste i niezawodne. Pokazujemy także, jak wygląda typowy zwarzony krem.
Opisane przez nas metody to:
- Metoda z gorącą i przegotowaną wodą
- Metoda z rozpuszczonym masłem
- Metoda z podgrzewaniem w kąpieli wodnej
Co to znaczy, że krem się zwarzył?
Krem zwarzony ma nieapetyczny wygląd, jego składniki się rozwarstwiają, a całość nabiera grudkowatej konsystencji. Dzieje się tak z kilku powodów:
- nierówna temperatura składników — wszystkie składniki do miksowania kremu powinny mieć jednakową temperaturę,
- nieodpowiednie miksowanie — krem maślany wymaga dłuższego miksowania niż np. krem na bazie serka mascarpone, warto trzymać się przepisu,
- składniki kiepskiej jakości — dużą wagę odgrywa tu dobre masło.
Czy można zjeść zwarzony krem? Oczywiście, że tak! Ma on jedynie mniej apetyczny wygląd i inną konsystencję. Nie nadaje się jednak do dekoracji.
Sprawdzone przepisy na krem do tortów i ciast
Pyszne kremy do tortów, ciast i deserów można przygotować na wiele sposobów. Gorąco polecamy przepis na krem z białej czekolady. Jego przygotowanie jest bardzo proste, a smak wyśmienity. Możesz posmarować nim blaty ciasta lub udekorować wypieki za pomocą rękawa cukierniczego.
Świetnie smakuje także krem kajmakowy. By go zrobić, potrzebujesz jedynie masła i gotowej masy kajmakowej z puszki. Możesz także przygotować masę samodzielnie, gotując mleko skondensowane słodzone. Zobacz nasze wskazówki pod linkiem: przepis na krem kajmakowy.
Pyszne ciasta z kremem
Masz ochotę przygotować ciasto z kremem? Do wyboru masz wiele możliwości. Możesz zrobić np
- krem budyniowy — wystarczy utrzeć masło z wystudzonym budyniem,
- krem z serka mascarpone i śmietanki 36%,
- krem karpatkowy, np. z tego przepisu: pyszna karpatka.
Gorąco polecamy wyśmienite w smaku i popisowe ciasto Balladyna, które łączy w sobie pyszny krem z mascarpone, kajmak i galaretkę z malinami. Takim wypiekiem z pewnością zrobisz wrażenie na swoich bliskich.
Każdy koneser kawy i czekolady doceni niesamowity smak ciasta kostka hiszpańska. Przygotowuje się je z aksamitnym kremem na bazie czekoladowego ganache z kawałkami bezy. Całość doprawiona jest aromatycznym espresso.
Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni:
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni
Słodko-kwaśna sałata do obiadu
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?