Przypadłość ta charakteryzuje się zwiększoną apatycznością, nerwowością, ociężałością ciała, także sennością, zniechęceniem, nadmierną pobudliwością, również częstszym łamaniem w kościach. Na dodatek nasilają się przeróżne dolegliwości wątroby, układu krążenia i choroby nerek. Gorzej też zasypiamy, budzimy się i wstajemy z większym trudem niż zazwyczaj.
Zarówno większe zmęczenie, jak i pewna nieruchawość naszych organizmów (zwłaszcza stawów, pleców) stanowią pochodną "zabrudzenia organizmów" przez różne mniej lub bardziej toksyczne pozostałości kalorycznej, zimowej diety, bogatej w mięsiwa, tłuszcze i ciasta, a uboższej w witaminy, warzywa, owoce.
W jaki sposób najprościej wzmocnić organizm, odzyskać siły, witalność?
Przede wszystkim warto zażywać witaminy, ale tylko w postaci naturalnej - jedząc warzywa i owoce, bowiem tylko takie kuracje są naprawdę skuteczne. Żadne sztuczne, nawet najlepsze specyfiki nie dadzą podobnego efektu. Trzeba zatem jadać więcej warzyw zawierających witaminy A i C, czyli warzyw zielonych, a także zabarwionych na żółto i pomarańczowo. Te ostatnie są szczególnie bogate w prowitaminę A.
Tak więc w końcu zimy i wczesną wiosną znacznie częściej winna pojawiać się na stołach kapusta pod różnymi postaciami, zwłaszcza kwaszona, marchew, buraczki, brukiew, seler, por, cebula, pietruszka, szczypior (najlepiej jednak z własnej uprawy na okiennym parapecie), rzodkiew.
Wiosną lubimy nowalijki. Naturaliści przekonują jednak, że są one mało wartościowe, jeżeli uprawiane są intensywnie -zwłaszcza dotyczy to sałaty, rzodkiewki, ale również pomidorów, szczypiorku, zielonej pietruszki. Nowalijki wartościowe są raczej tylko z własnego ogródka lub z upraw bez chemii. Z innych źródeł (zwłaszcza z marketów) lepiej zrezygnować. Są one drogie i w zasadzie prawie bezwartościowe.
Warto natomiast rozejrzeć się wokół i sięgnąć po wiosenne listki do ogrodowej, polnej albo leśnej apteki. Przede wszystkim powinniśmy - przynajmniej od czasu do czasu - skorzystać z dobroczynnych, posiadających oczyszczające właściwości rozmaitych chwastów od pokrzywy począwszy na popularnym mleczu skończywszy.