Spis treści
Magda Gessler ostrzega: - Ta ryba może być śmiertelnie niebezpieczna!
- Bez śledzia nie ma wigilii - stwierdza Magda Gessler w swoim programie kulinarnym na Youtube, w którym przyrządza dania świąteczne i wigilijne.
W jednym z filmików przekazała informacje na temat szkodliwości śledzi i ich potencjalnego zagrożenia dla zdrowia. Prezentując przepis na śledzia w oleju, Magda Gessler zwróciła uwagę na niebezpieczeństwo, które kryje się w znanej i popularnej potrawie świątecznej. Mowa o jajach tasiemca występujących w rybach dość często.
To Cię może zainteresować
- O tej porze lepiej nie pić kawy. To najgorszy czas - ostrzegają dietetycy
- Najzdrowsze śniadanie - pomysł od neurologów. Te produkty warto jeść z samego rana
- Co zamiast masła? Oto najlepsze i zdrowe zamienniki - tym możesz zastąpić masło
- Przy tych chorobach lepiej nie jeść barszczu czerwonego. Tym osobom może zaszkodzić
W takich śledziach mogą być jaja tasiemca
- Śledzie, które kupujemy zazwyczaj, są z kubełka, gdzie jest woda lekko osolona, a śledź jest prawie surową rybą. Już nie mówię o ilości tasiemca, czy jaj tasiemca, która się znajduje w tychże śledziach, bo jest to ogromne zagrożenie dla naszego zdrowia. Śledź musi być dobrze zasolony, z beczki, z mleczem lub ikrą w środku. O takiego bardzo trudno - powiedziała Magda Gessler. - Powinien mieć głowę. O to jeszcze trudniej - dodała.
Śledzie zanim trafią do sklepów, są oczywiście dokładnie badane. Jeżeli jednak kupujemy te ryby od wędkarzy czy z innych, niecertyfikowanych źródeł, zagrożenie tasiemcem może być realne.
To się dzieje z organizmem, gdy jemy śledzie
Magda Gessler w swoim programie zauważyła, że w Polsce śledź traktowany jest jak ryba gorszej kategorii. Sama sprowadza śledzie z Niemiec, ponieważ - jak sama przyznaje - w Polsce nie jest w stanie dostać nigdzie śledzia, jakiego pamięta sprzed lat. - Obecnie śledzie są po prostu surowym mięsem - mówi restauratorka.
W swoim programie dotyczącym śledzi pokazała przepis na śledzie marynowane (tzw. śledzie pocztowe) w oleju z cebulką. - Prawdziwy śledź powinien być tak miękki, giętki i elastyczny jak ślimak - wyjaśnia Magda Gessler.
Śledź jest jedną z najpopularniejszych ryb w Polsce, jednak najchętniej sięgamy po niego w święta Bożego Narodzenia. Śledź jest źródłem wielu witamin (B12, A, D, E), żelaza, jodu czy cynku, zawiera też kwasy omega-3.
Warto wiedzieć, jak śledzie wpływają na organizm i kiedy lepiej nie spożywać tych ryb:
Tasiemczyca - co to za choroba? Oto objawy zarażenia jajami tasiemca
Tasiemczyca to choroba odzwierzęca wywoływana przez tasiemce, czyli płazińce pasożytujące wewnętrznie. U człowieka zarażenie jajami tasiemca występuje na skutek "brudnych rąk" oraz jedzenie surowego lub niedogotowanego mięsa, które zarażone jest wągrami (larwami). Dotyczy to zwłaszcza ryb, które spośród różnych gatunków mięsa najczęściej spożywane są w surowej formie.
Tasiemczyca na początkowym etapie swojego rozwoju nie daje żadnych objawów, jednak u większości pacjentów można wymienić specyficzne symptomy:
nudności,
dolegliwości bólowych brzucha,
brak apetytu,
wymioty,
odwodnienie,
zaparcia,
spadek masy ciała,
osłabienie organizmu na skutek niedożywienia,
problemy z wypróżnianiem.
Pacjenci, u których zdiagnozowano tasiemca kierowani są zazwyczaj na leczenie do szpitala. Jeżeli tasiemiec bytuje poza jelitem - konieczny jest zabieg chirurgiczny.