Maliny w rankingu naszych ulubionych owoców utrzymują się w ścisłej czołówce. Obecnie na świecie istnieje ponad 200 znanych gatunków malin, w kolorze od czerwonego przez czarny, aż po rzadsze odmiany pomarańczowe, fioletowe i żółte.
O leczniczym działaniu soku z malin wie pewnie każdy, ale czy zdajemy sobie sprawę z tego, jak długa jest lista wszystkich wyjątkowych właściwości malin?
Koniecznie przeczytaj: W takich sytuacjach warto jeść dużo malin. Kto powinien włączyć owoce do diety?
Maliny pomagają w wielu dolegliwościach i warto je jeść, szczególnie w sezonie.
Zawarte w malinach garbniki hamują rozwój bakterii jelitowych i skutecznie zmniejszają biegunkę. Przetwory z liści malin pomogą także w słabo nasilonych wzdęciach.
Osoby walczące z nadwagą powinny jeść maliny, ponieważ zawierają wiele błonnika, który poprawia przemianę materii i oczyszcza układ pokarmowy. Ponadto zawierają keton malinowy, naturalny związek z grupy fenoli, spalający tłuszcz i zapobiegający jego odkładaniu.
Jeśli masz te objawy nie możesz jeść malin
W poniższej galerii zobaczcie, kiedy nie możemy jeść malin: