https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Jest nowa książka propagująca pałuckie jadło. A to jest wyśmienite!

Promocja książki "Kuchnia Pałucka" Krzysztofa Leśniewskiego
Promocja książki "Kuchnia Pałucka" Krzysztofa Leśniewskiego Joanna Bejma
Udowadnia to Krzysztof Leśniewski, który od lat propaguje nasze rodzime smaki. Właśnie wydał książkę pt. "Kuchnia Pałucka".

Od lat zbiera przepisy i interesuje się pałuckimi zwyczajami. Tych pierwszych uzbierało się tyle, że wydał w końcu książkę. Wcześniej pisywał artykuły do gazet, prowadził prelekcje, zaistniał też na łamach folderu wydanego przez Starostwo Powiatowe w Żninie. Był także współautorem książki "Smaki Pałuk" (wydanej przez LGD - Pałuki Wspólna Sprawa").

"Kuchnia Pałucka"
jest pierwszym w pełni autorskim wydawnictwem Krzysztofa Leśniewskiego z Dąbrówki Barcińskiej. Jego promocję zorganizowano w barcińskiej bibliotece.

- Nie wszyscy widzieli w tym jakiś potencjał, każdy myślał poszuka, poszuka, a skończy się na tym, że nic nie wyda. Okazało się że miałem tyle determinacji, że jednak, udało się - mówił autor wydawnictwa.

Podczas tego spotkania dowiedzieliśmy się nie tylko kiedy i jak przyrządzano dawne potrawy (niegdyś robiono to według pór roku). To była prawdziwa podróż w czasie. Osoby, które przybyły do książnicy usłyszały wiele ciekawostek dotyczących m.in. nazewnictwa danych potraw, a także tradycji Pałuk i życia dawnych Pałuczan.

Książka zawiera 150 różnorodnych przepisów. Wstęp do niej napisał Mirosław Binkowski, znawca i propagator mowy pałuckiej.

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska