Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Karp wigilijny. Zobacz tradycyjne przepisy na Boże Narodzenie

M-WG
Karp wigilijny ma tylu zwolenników, co przeciwników. Wielbiciele karpia nie potrafią sobie wyobrazić bez niego wigilijnej wieczerzy. Są i tacy, którzy o karpiu nawet nie chcą myśleć - bo śmierdzi mułem i ma sporo ości... Przepisów na karpia na wigilię jest wiele. Podpowiadamy tradycyjne przepisy na karpia wigilijnego.

Wszyscy jednak zgodnie przyznają, że to właśnie karp kojarzy się z wigilią i Bożym Narodzeniem. Przepisów na karpia jest mnóstwo - od tradycyjnych, przekazywanych z pokolenia na pokolenie, po nowoczesne i zaskakujące.

Zobacz też: Bigos wigilijny Magdy Gessler, Ewy Wachowicz i Jadłonomii. Najlepszy bigos wigilijny - przepisy

Nie ma chyba stołu, na którym w czasie wigilii nie pojawiłby się karp. Najprościej sprawionego karpia podzielić na dzwonka, posolić, obtoczyć w mące i usmażyć na maśle. Karp z chrupiącą skórką to danie, na którego widok leci ślinka.

Karp wigilijny to tradycja, ale można go podać także w bardziej nowoczesnej formie.

Sprawdź również: Zupa grzybowa wigilijna - przepis na zupę grzybową na wigilię [Magda Gessler, Ewa Wachowicz, Ania Starmach, Jadłonomia]

Karp wigilijny Magdy Gessler

Magda Gessler uważa, że Polacy nie potrafią przyrządzać wigilijnego karpia. Sprawdźcie, jaki jest sprawdzony przepis na karpia wigilijnego Magdy Gessler.

  • karp
  • klarowane masło - 1 kg
  • jajko - 4
  • mąka - 2 szklanki
  • bułka tarta - 2 szklanki
  • sól

Karpia pokroić w dzwonka, nasolić i odstawić co najmniej na pół godziny do lodówki a najlepiej na całą noc. Jajka rozbełtać. Masło klarowane rozgrzać w głębokiej patelni. Dzwonka karpia panierować bardzo dokładnie najpierw w mące, potem w jajku, na końcu w bułce tartej. Wkładać porcjami na patelnię z rozgrzanym masłem i smażyć na złoto, raz odwracając w trakcie smażenia.

Ryby złowione przez mieszkańców kujawsko-pomorskiego.

Takie ryby złowili mieszkańcy regionu w Kujawsko-Pomorskiem....

Karp wigilijny smażony - tradycyjny przepis Ani Starmach

Ania Starmach jest zdania, że karp wigilijny jest obowiązkowy na świątecznym stole. Karp według przepisu Ani Starmach jest równie smaczny na ciepło, jak i na zimno. Jaki jest przepis na karpia wigilijnego Ani Starmach?

  • 1 karp o wadze 1,5 – 5 kg (lub już gotowe dzwonka)
  • 1 cytryna
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 5 łyżek mąki
  • olej roślinny do smażenia
  • sól, pieprz

Karpia pokroić w dzwonka. Rybę skropić sokiem z cytryny, dodać sól, pieprz, ostawić na godzinę do lodówki. Mąkę wymieszać z bułką tarta. Kawałki karpia obtaczać z mące z bułką i smażyć na rozgrzanym oleju około 5-6 minut z każdej strony. Rybę osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Zobacz koniecznie: Lista potraw wigilijnych. Te dania powinny pojawić się na wigilijnym stole [lista]

Karp wigilijny - Ewa Wachowicz

Ewa Wachowicz znana jest ze swojego uwielbienia dla tradycyjnych, domowych przepisów. Taki jest więc również jej przepis na karpia wigilijnego. Jak Ewa Wachowicz przyrządza karpia na wigilię?

  • 2 karpie
  • mąka
  • oliwa i masło do smażenia
  • cebula do przełożenia ryby

Sprawionego karpia podzielić na dzwonka. Włożyć do miski, przełożyć cebulą, odstawić na noc w chłodne miejsce. W wigilię karpia wyjąć z cebuli, posolić, obtoczyć w mące, po czym usmażyć z obu stron na oliwie z dodatkiem masła.

Karp w galarecie - przepis

Świetną alternatywą dla wigilijnego karpia smażonego jest karp w galarecie. Jego wykonanie jest nieco bardziej czasochłonne, jednak karp w galarecie według tego przepisu z pewnością zachwyci niejedno podniebienie.

Karp w galarecie - składniki

  • 1 karp około 1,5 kg
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • kawałeczek selera
  • 3 listki laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 łyżki żelatyny
  • sól i zmielony pieprz
  • sok z cytryny

Karpia dokładnie oczyścić, osuszyć i pokroić w poprzek na około 4 cm dzwonka, lekko posolić. Do płaskiego rondla włożyć obrane warzywa: marchewkę, pietruszkę, cebulę, selera. Dodać liście laurowe, ziele, po szczypcie soli i pieprzu. Zalać 2 litrami wody i gotować około 20 minut. Dodać dzwonka karpia i gotować na minimalnym ogniu przez około 20 minut do miękkości ryby. Wyjąć ją z wywaru, lekko ostudzić, usunąć ości. Wywar przecedzić i odparować do 1 litra. Doprawić do smaku.

Żelatynę namoczyć w kubeczku w 3 łyżkach zimnej przegotowanej wody, a po jej rozpuszczeniu dodać do ciepłego wywaru, wymieszać. Dodać sok z cytryny (około 2 łyżeczki lub do smaku), wystudzić.

Na półmisek wylać około 1/3 ilości wywaru, wstawić do lodówki. Po zastygnięciu wywaru ułożyć karpia, następnie wylać kolejną porcję wywaru (około 1/3), schłodzić do zastygnięcia. Ozdobić groszkiem, rodzynkami i pokrojoną na plasterki marchewką oraz natką pietruszki. Delikatnie pokryć resztą wywaru i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Wielki Piątek u Ewangelików. Opowiada bp Marcin Hintz

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska