Kaszanka Kociewska swoje walory smakowe zawdzięcza przede wszystkim wykorzystaniu do jej produkcji doskonałej jakości składników i zastosowaniu naturalnych przypraw. Za jej jakość i smak odpowiada też brak dodatków funkcjonalnych, czyli konserwantów. Kaszanka nadziewana jest w naturalne jelito wołowe proste. Smakuje doskonale jako danie z patelni, podawana z cebulką. Jest jedną z ulubionych potraw miłośników tradycyjnej polskiej kuchni.
W sumie w masarni GS w Pruszczu powstaje około stu wyrobów wędliniarskich. Są to kiełbasy, kabanosy, szynki, pasztety, wędzonki, salcesony i polędwice. Część z nich powstaje w oparciu o tradycyjne receptury, w tym i takie, które niegdyś zostały zarzucone i dopiero w ostatnich latach są ponownie wykorzystywane. Inne produkty z Pruszcza powstają w oparciu o nowe receptury, będące konsekwencją poszukiwania nowych smaków. Wyroby gminnej spółdzielni są dzięki temu cenione za wysoką jakość i wyśmienity smak zarówno przez smakoszy tradycyjnych wyrobów, jak i te osoby, które lubią nowości w kuchni.
Spółdzielnia z Pruszcza ma działa już od przeszło 70 lat. Zatrudnia ponad 200 pracowników, dzięki czemu jest największym pracodawcą w gminie Pruszcz.

Kaszanka kociewska,Gminna Spółdzielnia "Samopomoc Chłopska" Pruszcz
SMS o treści: MIW.2 pod numer 72355 (koszt 2,46 zł z VAT)
Klikaj >>Kaszanka kociewska