Keczup Włocławek produkowany w Łowiczu. Co wyprodukują we Włocławku?

(LT)
Agros-Nova produkuje Keczup Włocławek w swoim zakładzie w Łowiczu
Agros-Nova produkuje Keczup Włocławek w swoim zakładzie w Łowiczu Archiwum
Udostępnij:
W byłych Zakładach Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego we Włocławku, nowy właściciel chce produkować...

Mają tu produkować m.in. ketchupy własnej marki. Włocławski ketchup, w obronie którego stawali także nasi Czytelnicy, produkowany jest w Łowiczu - tak zdecydowała firma Agros-Nova, właściciel dawnych włocławskich zakładów. Ale w połowie tego roku nowy właściciel - Polskie Przetwory sp. z o.o. - zamierza rozpocząć produkcję ketchupu, pod własną, nową marką.

Podpiszą w styczniu

Do porozumienia w sprawie sprzedaży włocławskich zakładów pomiędzy firmami Agros -Nova a Krajową Spółką Cukrową (Polskie Przetwory to jej spółka córka) doszło już w połowie minionego roku, ale dopiero niedawno Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów zezwolił na nabycie przez Polskie Przetwory, części mienia Agros-Nova. Chodzi o dawne Zakłady Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego we Włocławku.

- Zawarcie ostatecznych umów na sprzedaż nieruchomości, maszyn i urządzeń nastąpi najpóźniej 31 stycznia br. - wyjaśnia Bogusław Mazur, rzecznik KSC.

Półprodukty już robią

Na razie 122 pracowników włocławskich zakładów produkuje półprodukty. - Są to przeciery warzywne i owocowe - tłumaczy rzecznik KSC.

Polskie Przetwory przygotowują się do rozszerzenia asortymentu o produkty pod własną marką. Zdaniem rzecznika podstawą będą te warzywne, szczególnie ketchupy i koncentrat pomidorowy.

Jednak spółka planuje także produkcję przetworów owocowych. I może być bardzo konkurencyjna, ponieważ należy do największego producenta cukru w Polsce.
Z takiego obrotu sprawy cieszą się nie tylko pracownicy przetwórni, ale także producenci warzyw i owoców.

- Może niektórzy rolnicy powrócą do uprawy pomidorów - mówi Jarosław Jankowski, gospodarz z miejscowości Dobrzelewice (pow. włocławski). - Zresztą, jeśli powstanie dobry rynek zbytu, to producentów nie zabraknie. Gospodarze potrafią dostosować się do zapotrzebowania.

Włocławska przetwórnia, której groziła likwidacja, istnieje od 1952 roku. W akcji jej ratowania wzięli udział także samorządowcy.

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Z
Zenon Parówa
nareszcie, duży wkład władz miasta we Włocłwku, tylko w Bydgoszczy mamy takie beznadziejne d*** wołowe, które doprowadziły do upadku Zachemu, niewspominając innych zakłądów i załatwienia S5, nawet niebyły wstanie przypilnować aby asfalt na odcinku 250 metrów równo położyć na Trasie Uniweryteckiej
Dodaj ogłoszenie