Czy trudno upiec chleb? Czytając ulotkę reklamującą, coraz popularniejsze elektryczne maszyny do pieczenia, wydaje się to dziecinnie proste. Faktycznie jednak uzyskanie pieczywa, będącego prawdziwą rozkoszą dla podniebienia, jest sztuką. - I nie czarujmy się, nie osiągniemy wybitnych wyników używając do tego popularnego urządzenia na prąd - przekonuje Danuta Megger, koordynatorka wioski chlebowej w Janiej Górze. - Nie twierdzę, że takie pieczywo będzie niesmaczne, ale na pewno lepszy aromat i bardziej chrupiącą skórkę zapewni tradycyjny, opalany drewnem piec lub piekarnik.
Przeczytaj także: W Stolnie pieką chleb najlepszy w województwie. "Jest lepszy nawet od pierników toruńskich"
Podstawą każdego wypieku jest receptura. Wśród uczestniczek poprzednich konkursów widoczny jest wyraźny podział. - Starsze gospodynie wykorzystują tradycyjne przepisy - mówi Megger. - Młodsze panie chętnie eksperymentują z ziarnami i ziołami. W innych też proporcjach używają pszenicy i żyta, aby smak bardzie odpowiadał klientowi przyzwyczajonemu do pszennego pieczywa. Oprócz chleba, jury wybierze także najsmaczniejsze ciasto na zakwasie lub drożdżach.
Aby wziąć udział w konkursie trzeba pojawić się 8 września na festiwalu w Janiej Górze. Produkty należy dostarczyć o godz. 14.30. Wystarczy jeden bochenek lub niewielki kawałek ciasta. Więcej informacji można uzyskać pod numerem tel. 501 344 393 lub pisząc na adres [email protected].
Najlepsze artykuły za jednym kliknięciem. Zarejestruj się w systemie PIANO już dziś!