Najszerszą formułę spośród konkursów ma ten, w którym jury wybiera „Smak Roku”. Wystawcy konkurują w kategoriach: przetwory mięsne i wędliny, przetwory warzywne i owocowe, przetwory piekarskie, przetwory z mleka, potrawy i inne produkty spożywcze. O przyznaniu tytułu decyduje niezależne jury.
Jak podają organizatorzy przyznany tytuł będzie dla konsumenta gwarancją, że potrawa lub produkt spożywczy posiadają wyjątkowe walory smakowe i spełnia warunki zdrowej żywności. W ramach tych samych kategorii niezależnie jury również przyznaje wyróżnienia.
O tytuł „Miód Roku” rywalizują natomiast pszczelarze, a konkurs ten zyskał miano najsłodszej imprezy lata nad Dolną Wisłą. Na niedzielę 22 sierpnia natomiast zaplanowano turniej nalewek. Organizatorzy przyznają także nagrodę dla dużych producentów artykułów spożywczych za za działania na rzecz podnoszenia świadomości konsumentów.
Podsumowanie konkursów i wręczenie nagród nastąpi 21 sierpnia o godz. 17 podczas gali XV Festiwalu Smaku w Grucznie.
