W ciągu jednego dnia w województwie zachodniopomorskim prowadzono akcję kontroli lokali gastronomicznych. Ogółem przeprowadzono 87 kontroli.
W 46 lokalach nie stwierdzono nieprawidłowości. W pozostałych 41 stwierdzono nieprawidłowości i nałożono 30 mandatów na kwotę 9 400 złotych.
Mandaty wystawiane były m.in. za brak ręczników papierowych i środka do dezynfekcji rąk przy umywalce w pomieszczeniu, w którym przygotowuje się posiłki, przechowywanie opakowań jednorazowych do kontaktu z żywnością w przypadkowych miejscach, brud, zły stan techniczny urządzeń, czy brak środków do dezynfekcji.
W pasie nadmorskim podczas jednodniowej akcji kontroli lokali gastronomicznych przeprowadzono 31 kontroli. Nieprawidłowości stwierdzono w 18 lokalach, w 13 nieprawidłowości nie stwierdzono. 2 obiekty działały bez zatwierdzenia działalności Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego.
Za stwierdzone nieprawidłowości wystawiono mandaty – 17 na kwotę 5 000 złotych, m.in. za brak badań do celów sanitarno – epidemiologicznych, brak warunków do mycia świeżych owoców, brak do wglądu aktualnego badania wody do spożycia czy wprowadzanie do obrotu środków spożywczych po upływanie daty minimalnej trwałości/daty ważności.
W lokalach, w których stwierdzano nieprawidłowości, wydawano decyzje o wycofaniu produktów z obrotu, zaplanowano kontrole sprawdzające, wszczynano postępowania administracyjne, a także kierowano wnioski o nałożenie kary.
Sezon w pełni. Tłumy na plaży w Mielnie [ZDJĘCIA]
Zobacz także: Zlot morsów w Mielnie
Pobierz bezpłatną aplikację Głosu Koszalińskiego i bądź na bieżąco!
Aplikacja jest bezpłatna i nie wymaga logowania.
