Co potaniało w marcu? Głównie warzywa (o 5,4%) i ryż (1%). Mniej płaciliśmy również za masło (0,2%) oraz ryby i owoce morza (0,1%).
Droższe były owoce (o 0,3%) oraz artykuły grupy „mleko, sery, jaja” (przeciętnie o 0,2%). Konsument płacił więcej za jogurty, śmietany, napoje i desery mleczne - o 1%, przy utrzymujących się na poziomie notowanym w lutym cenach serów i twarogów oraz spadku cen mleka - o 0,4% i jaj - o 0,1%, podaje GUS.

fot. pixabay.com
Wyroby tytoniowe podrożały w marcu o 0,4%.
Podskoczyły też ceny mąki (0,6%) oraz mięsa (przeciętnie o 0,4%):
- drobiowego – o 3%
- wołowego – o 0,7%
- wędlin – o 0,1%
- zanotowano jednak spadek cen wieprzowiny – o 0,8%
Droższe niż przed miesiącem były również pieczywo i tłuszcze roślinne (po 0,2%). Napoje bezalkoholowe? Podrożały w marcu przeciętnie o 0,3%. Więcej niż przed miesiącem płacono za kawę (0,6%), herbatę oraz kakao i czekoladę w proszku (po 0,4%) oraz soki owocowe i warzywne (0,1%).
Źródło: GUS