Jak podaje Ministerstwo Aktywów Państwowych: "projekt ma na celu w szczególności stworzenie na bazie zasobów Skarbu Państwa silnego podmiotu, który swoją skalą i szerokim wachlarzem działalności będzie mógł budować przewagę konkurencyjną na krajowym rynku rolnym i przyczyniać się do wzmocnienia rozwoju polskiego rolnictwa na rynkach zagranicznych".
Jak podkreśla Krzysztof Kowa - prezes zarządu Krajowej Spółki Cukrowej - konsolidacja sektora rolno-spożywczego to wielka szansa dla spółki jako producenta żywności: - Działania te pozwolą nam jeszcze mocniej konkurować na rynku. Nasze doświadczenia ze współpracy z rolnikami są przykładem bardzo dobrych relacji, które będziemy wykorzystywać w kolejnych etapach dywersyfikacji naszej działalności – dodaje.
Może to Cię też zainteresuje...
- Lasy Państwowe, KSC i ANWIL pomagają w walce z epidemią
- Marek Dereziński wraca do zarządu KSC
- Minister rolnictwa zabrał głos w sprawie hodowców
- KSC podsumowała kampanię cukrowniczą 2018/2019 - jest rekord
- Nasze Dobre 2018. KSC poleca "Polski cukier". Jaki produkt prowadzi?
- Krajowa Spółka Cukrowa. Najpierw wkroczyło CBA. Teraz odmaszerowało
Natomiast zdaniem Jacka Sasina - wicepremiera, ministra aktywów państwowych - proces konsolidacji spółek rynku rolno-spożywczego pozwoli na stworzenie silnego podmiotu o istotnym znaczeniu dla polskiej gospodarki: - Łączenie spółek może być nie tylko impulsem dla rozwoju całego rynku, ale również może przyczynić się do powstania platformy współpracy między wieloma podmiotami z branży rolno-spożywczej, aby nasze polskie towary mogły być efektywniej produkowane, promowane i sprzedawane - podkreśla wicepremier. - Szczególnie teraz, w czasie pandemii koronawirusa i po jej wygaśnięciu, ważny jest patriotyzm konsumencki i wsparcie polskich producentów żywności, by nasza gospodarka wyszła z kryzysu z możliwie jak najmniejszymi stratami.
