Przedstawicieli Kujawsko-Pomorskiego nie zabrakło na 25. srebrnym jubileuszu berlińskich targów rolno-spożywczych.
Sprawdź też:**Wodorosty, smoczy owoc, niedojrzałe strąki soi. To jest trendy**
Prawdziwą furorę wśród odwiedzających nas gości, głównie Niemców, robią serwowane na świeżo soki owocowe ze Złejwsi Wielkiej, a najbardziej ten jabłkowy, nalewany z dużego szklanego pojemnika. Ludzie się nim zachwycają - relacjonował obecny w Berlinie Wiesław Czarnecki, dyrektor Departamentu Rolnictwa i Geodezji w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Kujawsko-Pomorskiego w Toruniu.
Niekwestionowanym targowym hitem były też produkty z gęsiny, przygotowane przez Fundację Hodowców Polskiej Białej Gęsi z Wróbli w powiecie inowrocławskim: smalec, pasztet, a przede wszystkim serwowane na ciepło pierogi z mięsnym farszem. Jak zapewnia Wiesław Czarnecki, chętnych na te kujawsko-pomorskie specjały było tylu, że trzy panie przygotowujące dania dosłownie uwijały się jak w ukropie.
Strefa AGRO Kujawsko-Pomorskie także na Facebooku. Dołącz do nas!
W działającej na stoisku Kujawsko-Pomorskiego mini-restauracji nie tak łatwo było zresztą o miejsce. Łowców typowych polskich smaków przyciągały choćby wieprzowina na kaszy gryczanej z warzywami, a także tradycyjny barszcz i rosół, przygotowane na bazie produktów dostarczonych przez Spiżarnię Kujawsko-Pomorską z podtoruńskiego Przysieka.
Berlińskie Grüne Woche to największe światowe targi żywności, rolnictwa i ogrodnictwa. Na 115 tysiącach metrów kwadratowych wystawia się ponad 1,5 tysiąca producentów, stoiska odwiedza ok. 400 tysięcy gości.
W stolicy Niemiec spotykają się wytwórcy żywności autentycznie z całego świata, którzy promują tu swoje marki i testują gusty konsumentów. Równolegle do wystaw, degustacji i pokazów kulinarnych odbywają się liczne seminaria i konferencje o tematyce rolniczej i ekonomicznej.
Grüne Woche to także doskonała okazja do nawiązywania biznesowych kontaktów oraz promocji.