Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wodorosty, smoczy owoc, niedojrzałe strąki soi. To jest trendy

opr. ES
Pitaja czyli smoczy owoc
Pitaja czyli smoczy owoc pixabay.com
Panuje kult fit. Konsument chce być zdrowy i szczupły. To, czy dochód z zakupu danego produkt pomoże potrzebującym, ma dla niego znikome znaczenie. Jakie towary są poszukiwane na półkach?

Smakosze nie boją się mieszać smaków słodkich z ostrymi i słonymi. Lubią wprowadzać do swoich kuchni egzotyczne produkty - wasabi, mało znane owoce jak choćby smoczy owoc, wodorosty. Są osoby, które kierują się ekskluzywnością. Prestiżem cieszą się składniki pochodzące z deszczowych lasów Amazonii.

Pitaja (truskawkowa gruszka), to egzotyczny owoc niektórych gatunków kaktusa. Posiada szereg właściwości zdrowotnych: chroni układ krwionośny, pomaga w walce z otyłością.

Sprawdź także:**Panie i panowie, wiejskie afrodyzjaki, czyli jak podkręcić libido [zdjęcia]
Chcemy być zdrowi. Stąd ograniczona liczba składników, stevia jako słodzik, zwierzęta żywione bez antybiotyków i GMO, liściaste warzywa (np. jarmuż), produkty wolne od glutenu. Na półkach
poszukiwane są m. in. czerwone jagody, guarana, szpinak, nasiona (szałwia, szarłat, komosa ryżowa)**.

Walka z wagą jest jednym z czynników, którymi kierują się konsumenci. Dużym wzięciem cieszą się produkty niskokaloryczne i z małą zawartością tłuszczu. Do sosów trafia choćby edamme - niedojrzałe strąki soi.

Konsument stawia nie tylko na niską wagę, ale i energię oraz dobre samopoczucie. Stąd popularność glonów (spirula, chlorella, euglena) czy napoi redukujące stres (np. z olejkiem z melisy, z kava-kava).

Strefa AGRO także na Facebooku. Dołącz do nas!
Pod uwagę brane są łatwość użycia i oszczędność czasu - produkty półgotowe lub gotowe z przyprawami, ziołami kuchni fusion. Konsument, który szuka wygodnych rozwiązań, sięga po dania podzielone na porcje, z załączonymi sztućcami i osobnymi sosami.

W mniejszym stopniu, liczy się także solidarność z potrzebującymi wsparcia - niepełnosprawnymi, walczącymi z nowotworami. Większość firm ignoruje ten etyczny aspekt.

Wodorosty, smoczy owoc, niedojrzałe strąki soi. To jest trendy
pixabay.com

Na dole listy znalazła się ekologia. Są poszukiwacze butelek i opakowań wytworzonych z roślin, jadalnych opakowań, nasion do bezpośredniej uprawy.

Powyższe dane zebrał w swoim referacie Innowacyjne trendy producenckie na międzynarodowych rynkach żywnościowych dr hab. Szczepan Figiel, prof. IERiGŻ-PIB

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska