Pomarańcze pojawiły się na europejskich stołach stosunkowo późno, bo dopiero w XI wieku. Sprowadzone z zamorskich krajów przez włoskich kupców, zyskały popularność na Starym Kontynencie. W Polsce pierwsze pomarańcze pojawiły się w XV wieku, jednak były dostępne jedynie dla zamożnych. Do XVII wieku sprzedawano je na sztuki, co czyniło je luksusowym towarem.
Takie są właściwości pomarańczy
Pomarańcze są znane ze swoich prozdrowotnych właściwości. Są bogate w witaminę C, która jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Witamina C wspiera układ odpornościowy, pomaga w produkcji kolagenu, a także działa jako silny przeciwutleniacz, chroniąc komórki przed uszkodzeniami.
Zapotrzebowanie na witaminę C różni się w zależności od wieku i płci. Dla osób do 18. roku życia wynosi 75 mg dla chłopców i 65 mg dla dziewcząt. Dla dorosłych mężczyzn wynosi 90 mg, a dla kobiet 75 mg. P
Pomarańcze zawierają również minerały takie jak żelazo, magnez i fosfor, które są niezbędne w codziennej diecie. Żelazo jest kluczowe dla produkcji czerwonych krwinek, magnez wspiera funkcjonowanie mięśni i układu nerwowego, a fosfor jest ważny dla zdrowia kości i zębów.
Takim osobom pomarańcze mogą zaszkodzić
Mimo licznych korzyści zdrowotnych, nie wszyscy mogą spożywać pomarańcze. Osoby z alergią na cytrusy powinny unikać tych owoców, ponieważ mogą one wywołać reakcje alergiczne, takie jak wysypki, swędzenie czy problemy z oddychaniem. Również osoby cierpiące na refluks żołądkowo-przełykowy powinny być ostrożne, ponieważ kwasowość pomarańczy może nasilać objawy tej dolegliwości.
Kto jeszcze powinien ograniczyć w diecie lub całkowicie wyeliminować pomarańcze? Sprawdź w galerii:
