https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Łosoś ze skorupką ziołową (chrust ziołowy) z duetem fasolki szparagowej i sosem szpinakowym

ReklamaGP
Wideo
od 16 lat

Składniki na 1 porcję:

• 100-120 g filetu z łososia, marki IKEA
• 80 g masła
• 50 g bułki tartej
• sól morska, pieprz cytrynowy
• świeże zioła: tymianek, rozmaryn, koper, kolendra
• gałka muszkatołowa
• 1 cebula
• 1 ząbek czosnku
• fasolka szparagowa żółta i zielona (po 80 g)
• cytryna
• garść (100 g) liści szpinaku
• 50 g śmietany (30 proc.)

Jeśli mamy mrożonego łososia, najpierw musimy go rozmrozić. Następnie rybę doprawiamy solą morską i pieprzem cytrynowym, grubo posypujemy posiekanym świeżym tymiankiem. Odstawiamy na bok. Z masła, tartej bułki oraz mocno rozdrobnionych czosnku, tymianku i rozmarynu przygotowujemy pastę, którą nakładamy na połowę kawałka ryby. Tak przygotowanego łososia wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160-170 stopni Celsjusza na 10 minut; tyle czasu powinno wystarczyć, by skorupka zarumieniła się, a ryba pozostała soczysta. Jeśli uznamy, że po tym czasie nie jest jeszcze dostatecznie zarumieniona, potrzymajmy łososia w piekarniku chwilę dłużej, pilnując jednak, by się nie przesuszył.

Fasolki gotujemy razem, w wodzie z solą i odrobiną masła, dbając by się nie rozgotowały; mają być al dente, czyli lekko twardawe. Wykładamy na talerz rybę, odcedzoną fasolkę i gotowane ziemniaki, ozdabiamy plastrem cytryny, lekko przypalonej na patelni, co nada jej interesujący brązowawy kolor. Na koniec dodajemy sos szpinakowy. Przygotowujemy go szkląc na maśle bardzo drobno posiekaną cebulę, z dodatkiem czosnku. Następnie dodajemy do nich garść liści szpinaku, przesmażamy przez chwilę, zmniejszamy temperaturę, dodajemy śmietanę, sól, odrobinę gałki muszkatołowej, jeśli lubimy – także troszkę parmezanu. Całość ozdabiamy tymiankiem.

Wybrane dla Ciebie

Nowy rok szkolny ze sporymi zmianami! Uczniowie mogą być zaskoczeni

Nowy rok szkolny ze sporymi zmianami! Uczniowie mogą być zaskoczeni

MISTRZOWIE FOTOGRAFII Głosowanie rozpoczęte! Głosuj na swoich faworytów!

MISTRZOWIE FOTOGRAFII Głosowanie rozpoczęte! Głosuj na swoich faworytów!

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska