Program jest bardzo ciekawy, a jego najważniejsze hasło to... czarnina. Wszystko się będzie wokół niej kręcić - prelekcje, konkurs, pokazy, degustacje. W konkursie wezmą udział panie z kół gospodyń wiejskich i kucharze m.in. z Lubrańca, Boniewa, Chodcza, ale też ziemi dobrzyńskiej i Pałuk.
Strefa AGRO Kujawsko-Pomorskie także na Facebooku. Dołącz do nas!
- Pomysł na taki kulinarny festiwal narodził się już kilka lat temu - mówi Sylwester Roszak z Urzędu Miasta i Gminy w Lubrańcu. - Po raz pierwszy udało się go zorganizować, ale mamy nadzieję, że nie po raz ostatni. Wśród zaproszonych gości jest prof. Jarosław Dumanowski z UMK w Toruniu, który jest autorem wielu publikacji naukowych, dotyczących Lubrańca. Podczas festiwalu wygłosi krótką prelekcję pt. "Krwawa historia, czyli niezwykłe dzieje czarniny." O kuchni pałuckiej opowie Krzysztof Leśniewski ze Stowarzyszenia "Kuchnia Pałucka" zaś o kujawskiej tradycji kulinarnej Wojciech Grześkowiak, mistrz kucharski z wieloletnim doświadczeniem.
- Nie chcemy dzielić uczestników konkursu na zawodowców i amatorów - mówi Sylwester Roszak. - Stawiamy przede wszystkim na tych, którzy gotowanie mają w genach, w głowie. Chcemy, by przed nami odkryli smaki domu, dzieciństwa, tego, co jest kulinarnym dziedzictwem naszego regionu, ale i kraju. W tym prym wiodą panie z kół gospodyń wiejskich!
W jury konkursu nie zabraknie gospodarza dożynek, burmistrza Lubrańca Krzysztofa Wrzesińskiego.
Początek uroczystości na stadionie o godz. 15.30, festiwalu - o godz. 16.