https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Luzowane udko kurczaka z grilla, podawane z cukinią, papryką i bakłażanem

ReklamaGP
Wideo
od 16 lat
Luzowane udko kurczaka z grilla, podawane z cukinią, papryką i bakłażanem

Składniki na 4 porcje:

  • 4 udka z kurczaka
  • Papryka słodka - około 200 gramów
  • Tymianek świeży - 1 doniczka
  • Duża główka czosnku
  • 3 cebule
  • Sos sojowy - około 150 mililitrów
  • Imbir świeży - około 100 gramów
  • Oliwa - około 250 mililitrów
  • 2 cukinie
  • 3 bakłażany
  • Duża świeża papryka
  • Sól, pieprz – do smaku

Tu podaj tekst alternatywny

Wykonanie

Z udek pozbywamy się kości, lekko rozbijamy, przyprawiamy papryką słodką, sosem sojowym, imbirem świeżym, czosnkiem, cebulą, sola, pieprzem odstawiamy aby się dobrze zamarynowały. Cukinię i bakłażana kroimy w plastry 1cm, zasalamy , wycieramy nadmiar wody, warzywa i paprykę przyprawiamy oliwa, solą pieprzem, czosnkiem, tymiankiem. Udka trafiają na grilla, w połowie grillowania dodajemy warzywa i również grillujemy do miękkości.

Tu podaj tekst alternatywny

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska