Maślanki powstają w procesie fermentacji mleka na skutek dodanych szczepów bakterii stosowanych przy produkcji masła. Są niskokaloryczne, lekkostrawne, doskonałe do bezpośredniego spożycia, ale także jako składnik wielu dań, szczególnie zup i ciast.
Maślanki to produkty nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. To zasługa między innymi wchodzącego w ich skład kwasu mlekowego i bakterii fermentacji mlekowej. Ułatwiają one pracę układu trawiennego i sprzyjają wzmocnieniu odporności, a więc chronią przed infekcjami.
Maślanki zawierają też wapń, witaminy z grupy B oraz lecytynę, która wpływa na pamięć i koncentrację oraz spowalnia starzenie się komórek.
Zaletą maślanek jest i to, że mogą po nie sięgać także osoby cierpiące z powodu nietolerancji laktozy – laktoza zawarta w maślankach jest rozkładana znacznie szybciej niż ta pochodząca z mleka.
Polecamy szeroka gamę maślanek naturalnych i smakowych produkowanych w zakładach OSM Łowicz

OSM Łowicz - Zakład Mleczarski w Toruniu
SMS o treści: NAB.10 pod numer 72355 (koszt 2,46 zł z VAT)
**Klikaj:
Maślanka Łowicz 1L naturalna i truskawkowa**