https://pomorska.pl
reklama
Pasek artykułowy - wybory

Mięso sprzed ćwierć wieku trafiło na nasze stoły!

Tvn24, Wp.pl
fot. Tvn24
Około 200 ton starego, liczącego aż 26 lat mięsa trafiło do polskich przedszkoli, domów starców, sklepów spożywczych i szkół. Cała sprawa wyszła na jaw dzięki śledztwu jakie przeprowadzili wspólnie reporterzy programu "Uwaga!" emitowanego w TVN i dziennikarze szwedzkiego dziennika "Svenska Dagbladet".

Jak wynika z ustaleń dziennikarzy mięso zostało wyprodukowane na początku lat 80. w Szwecji, na potrzeby wojska. Zgodnie z prawem nie powinno było trafić do żadnego kraju Unii Europejskiej jako produkt, który mogliby spożywać ludzie.

W umowie sprzedaży mięsa szwedzkiemu pośrednikowi, ministerstwo rolnictwa w Szwecji wyraźnie zaznaczyło, że mięso wołowe i wieprzowe może zostać użyte jedynie jako pokarm dla zwierząt. Tymczasem, jak dowiedzieli się reporterzy "Uwagi!", od trzech lat stare, szwedzkie mięso trafia na polskie stoły.

Firmy gastronomiczne z całego kraju przerabiają konserwy i produkują z nich nadzienie do pierogów, gołąbków, rzymską pieczeń i wiele innych wyrobów. Później produkty te trafiają do polskich szkół, domów starców, przedszkoli i sklepów spożywczych.

Mięso z konserw zostało przetworzone metodą liofilizacji - oznacz to, że pod wpływem bardzo wysokiej temperatury i ciśnienia całkowicie pozbawiono je wody. Teoretycznie tak przerobione mięso zachowuje sole mineralne, smak i zapach. W praktyce zależy to jednak od tego czy mięso tak przerabiane jest chude czy tłuste.

Dziennikarze "Uwagi!" oddali puszki do analizy. "- Tłuszcz w tym produkcie jest kompletnie zepsuty. Jedząc to mięso można się zatruć" - powiedzieli reporterom "Uwagi!" naukowcy z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, którzy na prośbę dziennikarzy przeprowadzili badania.

Więcej szczegółów na portalu Tvn24.

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

J
Jan III
ktoś to gówno sprowadził, ktoś solidnie zarobił...wytropić i nafaszerować mięchem, aż zdechnie !
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska