Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Mikrobiologia to przyszłość rolnictwa. „Istnieje duża potrzeba pogłębiania tej wiedzy”

Agnieszka Romanowicz
Agnieszka Romanowicz
- Mikrobiologia w rolnictwie to trend z wykorzystaniem różnego rodzaju technik, który może przyczynić się do licznych korzyści w wielu aspektach dotyczących rolnictwa - uważa dr inż. Magdalena Jakubowska z Instytutu Ochrony Roślin Państwowy Instytut Badawczy.
- Mikrobiologia w rolnictwie to trend z wykorzystaniem różnego rodzaju technik, który może przyczynić się do licznych korzyści w wielu aspektach dotyczących rolnictwa - uważa dr inż. Magdalena Jakubowska z Instytutu Ochrony Roślin Państwowy Instytut Badawczy. Pixabay
Mikroorganizmy mają wielki wpływ na plony: oczyszczają glebę, niszczą szkodniki i stymulują wzrost roślin. - Mikrobiologia to przyszłość, może przynieść liczne korzyści w wielu aspektach rolnictwa – ocenia dr inż. Magdalena Jakubowska z Instytutu Ochrony Roślin.

Dr inż. Magdalena Jakubowska opowiedziała o badaniach Instytutu Ochrony Roślin PIB nad mikroorganizmami podczas konferencji w Kujawsko-Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Minikowie (21 października 2022).
- Widzieliśmy efekty na własne oczy, nasze serca radowały się na zwiększone plonowanie. Obserwacje ewoluowały, sięgaliśmy po inne preparaty i rośliny – nie tylko rośliny polowe, ale też sadownicze, ogrodnicze – relacjonowała.

Badania pokazały, że mikroorganizmy mają duży wpływ na glebę.

- Oczyszczają ją z metali ciężkich, rozkładają materię organiczną, ograniczają rozwój szkodników i chorób roślin, poprawiają wiązanie azotu i produkcję substancji wzrostowych – wyliczała dr Jakubowska. - Rolnictwo stoi przed wyzwaniem odbudowy życia w glebie. Grunty zostały bardzo eksploatowane, warstwa organiczna spłyciła się. Jak to zatrzymać i odwrócić? Trzeba dopuścić mikroorganizmy: stosować szczepionki bakteryjne i biostymulatory.

Lista pożytecznych mikroorganizmów do wykorzystania jest długa, m. in. nicienie, bakterie, roztocza, a także grzyby, które dzięki współżyciu z korzeniami, zapewniają roślinie bardziej wyrównany wzrost, obniżają wymagania pokarmowe, zwiększają odporność na stres, stabilizują podłoże i podnoszą odporność na suszę.

- Mikrobiologia w rolnictwie to trend z wykorzystaniem różnego rodzaju technik, który może przyczynić się do licznych korzyści w wielu aspektach dotyczących rolnictwa. Istnieje duża potrzeba pogłębiania tej wiedzy – mówiła dr Jakubowska.

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska