Dr inż. Magdalena Jakubowska opowiedziała o badaniach Instytutu Ochrony Roślin PIB nad mikroorganizmami podczas konferencji w Kujawsko-Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Minikowie (21 października 2022).
- Widzieliśmy efekty na własne oczy, nasze serca radowały się na zwiększone plonowanie. Obserwacje ewoluowały, sięgaliśmy po inne preparaty i rośliny – nie tylko rośliny polowe, ale też sadownicze, ogrodnicze – relacjonowała.
Badania pokazały, że mikroorganizmy mają duży wpływ na glebę.
- Oczyszczają ją z metali ciężkich, rozkładają materię organiczną, ograniczają rozwój szkodników i chorób roślin, poprawiają wiązanie azotu i produkcję substancji wzrostowych – wyliczała dr Jakubowska. - Rolnictwo stoi przed wyzwaniem odbudowy życia w glebie. Grunty zostały bardzo eksploatowane, warstwa organiczna spłyciła się. Jak to zatrzymać i odwrócić? Trzeba dopuścić mikroorganizmy: stosować szczepionki bakteryjne i biostymulatory.
Lista pożytecznych mikroorganizmów do wykorzystania jest długa, m. in. nicienie, bakterie, roztocza, a także grzyby, które dzięki współżyciu z korzeniami, zapewniają roślinie bardziej wyrównany wzrost, obniżają wymagania pokarmowe, zwiększają odporność na stres, stabilizują podłoże i podnoszą odporność na suszę.
- Mikrobiologia w rolnictwie to trend z wykorzystaniem różnego rodzaju technik, który może przyczynić się do licznych korzyści w wielu aspektach dotyczących rolnictwa. Istnieje duża potrzeba pogłębiania tej wiedzy – mówiła dr Jakubowska.
