https://pomorska.pl
reklama

Ministerialna lista powiększyła się o dwa przysmaki z Kujaw [szczegóły]

Mirosław Kowalski
fot. bytow.com.pl i cyrylla.fotolog.pl
Kobiety z miejscowego Koła Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu doskonale wiedzą, jak promować swój region, czarnina i syrop z Kujaw na elitarnej liście produktów.

www.pomorska.pl/radziejow

Więcej informacji z Radziejowa znajdziesz na stronie www.pomorska.pl/radziejow

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wpisuje na specjalną listę tradycyjne potrawy z różnych stron Polski. Dwadzieścia trzy przysmaki pochodzą z województwa kujawsko-pomorskiego. Dwa ostatnio dopisane to czarnina kujawska, zupa z kaczej krwi, oraz syrop z mniszka lekarskiego rodem z Bronisławia w gm. Dobre. Na Liście Produktów Tradycyjnych nosi on nazwę mniszek bronisławski.

Oba są dziełem pań z Koła Gospodyń Wiejskich Bronisławiu (gm. Dobre). Trzeba zaznaczyć, że to nie pierwszy produkt z gminy Dobre, wpisany na tę elitarną listę. W ubiegłym roku znalazła się na niej szynka kujawska nabijana goździkami, produkt Anny Patyk.

Mniszek bronisławski jest dziełem Marioli Woźniak, która przygotowuje go zgodnie z recepturą przekazaną przez Aurelię Sikorską, jej babcię z podradziejowskiego Bieganowa.

Produkt pani Marioli od dawien dawna jest znany pod nazwą miodek majowy. By go przyrządzić, trzeba kwiaty mniszka zbierać w słoneczny majowy dzień na pobliskich łąkach nad Bachorzą. Do wywaru z kwiatów należy dodać cukru i soku z cytryny, a gotowy produkt przechowywać w ciemnym miejscu.

Mniszek wykorzystywany jest jako środek moczopędny, przeciwzapalny i dezynfekujący. Natomiast czarnina kujawska, to dzieło zespołu pań z miejscowego Koła Gospodyń Wiejskich. Czarninę przygotowuje się na rosole z mięsa kaczego, zaprawionego kaczą krwią z dodatkiem octu, mąki i cząbru. - Rosół koniecznie trzeba gotować na warzywach z własnego ogródka- podkreśla Maria Stężewska, współautorka produktu. Panie z Bronisławia powiedziały nam, że jak tylko sięgają pamięcią, to czarnina zawsze była podawana na niedzielny świąteczny obiad.

W Urzędzie Marszałkowskim przywiązuje się dużą wagę do kultywowania tradycyjnych potraw regionu. Zdaniem Piotra Całbeckiego, marszałka województwa, produkty i potrawy, których wyrób sięga tradycji naszych przodków, kształtują tożsamość lokalnej społeczności i promują region. Panie z Bronisławia wiedzą, jak wykorzystać tradycję, by o Bronisławiu było głośno.

Komentarze 3

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
a kaszanka?
m
mk
emisja w najbliższą niedzielę na antenie TVB o godz.8.30
m
mik
ibedzie głośno o paniach bo dzisiaj TV nagrywa koleny programz paniamiz bronislawia

Wybrane dla Ciebie

Czerwcowa waloryzacja emerytur - jest nowy wskaźnik. Tak urosną świadczenia od lipca

Czerwcowa waloryzacja emerytur - jest nowy wskaźnik. Tak urosną świadczenia od lipca

Tym osobom należy się prawie 350 złotych dodatku do emerytury. Oto zasady wypłaty

Tym osobom należy się prawie 350 złotych dodatku do emerytury. Oto zasady wypłaty

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska