Na jarmarku w Sicienku wybrano „Smaki Trzech Dolin”. Rekordowa liczba potraw [zdjęcia]

Maja Stankiewicz
Maja Stankiewicz
Panie  z KGW w Kruszynie nie kryły zadowolenia. Na festiwalu w Sicienku zgarnęły w tym roku aż trzy nagrody
Panie z KGW w Kruszynie nie kryły zadowolenia. Na festiwalu w Sicienku zgarnęły w tym roku aż trzy nagrody Maja Stankiewicz
Udostępnij:
Rok temu podczas jarmarku w Sicienku do oceny zgłoszono 34 potrawy. W tym roku było ich ponad 60. Wśród laureatów nie tylko miejscowe gospodynie, także z gmin Białe Błota, Nakło, Koronowo, Gruczno, Lubicz.

Sicienko stało się na jeden dzień stolicą regionalnej kuchni. Wszystko to za sprawą Jarmarku Produktów Lokalnych i połączonego z tą imprezą festiwalu kulinarnego „Smaki Trzech Dolin”. Gości i wystawców byłoby z pewnością jeszcze więcej, gdyby wybrano inny termin. Bo w regionie, w tym samym czasie, odbywało się kilka imprez kulinarnych m.in. w Dąbrowie Chełmińskiej trwał I Dąbrowski Jarmark Miodowy.

Tak jak rok temu stoiska z pysznościami stanęły w parku przy Izbie Tradycji Kulturalnej w Sicienku. Pełne były one rękodzieła, a także smakołyków domowej kuchni, które przygotowały lokalne stowarzyszenia i firmy oraz panie z kół gospodyń wiejskich. Organizatorzy zadbali także o dodatkowe atrakcje.

Pokazy i degustacje w Sicienku

Z zainteresowaniem spotkał się m.in. pokaz kulinarny pt. „Od szparaga do rabarbaru” w wykonaniu Dariusza Gibasa, szefa kuchni karczmy Rzym. Pokazał on jak przyrządzić zielone szparagi z wędzonym majonezem oraz duszony rabarbar w miodzie, z kruszonką i lubczykiem. Chętni mogli także wziąć udział w sympozjum. Tematem rozważań – przyszłość hotelarstwa i agroturystyki w wydaniu eko.

Proponowano też konkursy m.in. picia soku na czas. Wybrano te tłoczone na zimno bez dodatku cukru, które wytwarza miejscowa grupa producentów Galster z Wierzchucic.

To Cię może również zainteresować

Głównym punktem wydarzenia był jednak konkurs kulinarny. Zgłoszone potrawy oceniło jury, do którego zaproszono Waldemara Sieńko, woj. inspektora jakości handlowej produktów rolno- spożywczych, Justynę Ormanowską, dyr. Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy, Pawła Zuehlke, przedstawiciela Lokalnej Grupy Działania Trzy Doliny oraz restauratorkę Joannę Franczak.

Dla kogo nagrody festiwalu „Smaki Trzech Dolin”?

W kategorii: produkt spożywczy pochodzenia zwierzęcego pierwsza nagroda dla Barbary i Janusza Adamczyków z Kosowa (gmina Gruczno) za ser pielgrzym. Drugie miejsce dla Arlety Bruskiej, przedstawicielki gminy Nakło, za polędwiczki na maśle smażone. Trzecie miejsce jury przyznało Leokadii i Wiesławowi Wysockim z Mąkowarska. Ich specjalność to półgęsek.

Doceniono też potrawy spożywcze pochodzenia roślinnego. Tu pierwsza nagroda pojechała do Wierzchucic, do Winnicy pod Jabłonią za plażowe, różowe wino wytrawne. Stowarzyszenie Kobiet Współczesnych w Wierzchucinku zgarnęło drugą nagrodę za smalec z fasoli. Trzecia trafiła do pow. toruńskiego. Jury doceniło przysmak chrzanowy do mięs i wędlin zgłoszony przez firmę: Specjały spod Strzechy z Lubicza Dolnego.

Więcej wiadomości z Bydgoszczy i okolic na www.pomorska.pl/bydgoszcz[/a]

Wśród zup i dań obiadowych najwyżej oceniono kwaśnicę kujawską ugotowaną przez panie z KGW „Słonecznik” w Białych Błotach. Jury zachwyciło się także chłodnikiem, który przygotowały panie ze Stowarzyszenia „Aktywne Trzemiętowo” (drugie miejsce) i pierogami z pokrzywą i serem. To propozycja Jolanty Grygiel z KGW w Kruszynie.

W ostatniej kategorii: ciasta i desery nagrodzono bezową słodycz z owocami z sicieńskich sadów i ogrodów autorstwa Marty Borowicz (I miejsce), placuszki z kwiatem akacji przygotowane przez Marię Modrakowską (II miejsce) oraz suszoną śliwkę i jabłko w belgijskiej czekoladzie. To propozycja gospodarstwa sadowniczego z Morzewca (gmina Koronowo).

Nagroda publiczności, ufundowana przez wójta Piotra Chudzyńskiego, trafiła do Hanny Łass za jej oszukany zraz Babci Hani. Gratulujemy!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

miejsce #1

Beko

Beko DFS26024X

2 049,73 zł1 229,00 zł-40%
miejsce #2

Amica

Amica DFM41E6qISN

1 785,71 zł1 293,00 zł-28%
miejsce #3

Bosch

Bosch Serie 2 Home Connect SMS2ITI11E

1 779,00 zł1 349,00 zł-24%
miejsce #4

Electrolux

Electrolux ESF2400OW

1 399,00 zł1 189,67 zł-15%
miejsce #5

Miele

MIELE G 5022 SC

3 679,00 zł3 299,00 zł-10%
miejsce #6

Beko

Beko DVS05024W

1 299,00 zł1 249,00 zł
Materiały promocyjne partnera

Najczęściej fałszowane produkty spożywcze na świecie

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Gazeta Pomorska
Dodaj ogłoszenie