Sicienko stało się na jeden dzień stolicą regionalnej kuchni. Wszystko to za sprawą Jarmarku Produktów Lokalnych i połączonego z tą imprezą festiwalu kulinarnego „Smaki Trzech Dolin”. Gości i wystawców byłoby z pewnością jeszcze więcej, gdyby wybrano inny termin. Bo w regionie, w tym samym czasie, odbywało się kilka imprez kulinarnych m.in. w Dąbrowie Chełmińskiej trwał I Dąbrowski Jarmark Miodowy.
Tak jak rok temu stoiska z pysznościami stanęły w parku przy Izbie Tradycji Kulturalnej w Sicienku. Pełne były one rękodzieła, a także smakołyków domowej kuchni, które przygotowały lokalne stowarzyszenia i firmy oraz panie z kół gospodyń wiejskich. Organizatorzy zadbali także o dodatkowe atrakcje.
Pokazy i degustacje w Sicienku
Z zainteresowaniem spotkał się m.in. pokaz kulinarny pt. „Od szparaga do rabarbaru” w wykonaniu Dariusza Gibasa, szefa kuchni karczmy Rzym. Pokazał on jak przyrządzić zielone szparagi z wędzonym majonezem oraz duszony rabarbar w miodzie, z kruszonką i lubczykiem. Chętni mogli także wziąć udział w sympozjum. Tematem rozważań – przyszłość hotelarstwa i agroturystyki w wydaniu eko.
Proponowano też konkursy m.in. picia soku na czas. Wybrano te tłoczone na zimno bez dodatku cukru, które wytwarza miejscowa grupa producentów Galster z Wierzchucic.
To Cię może również zainteresować
Głównym punktem wydarzenia był jednak konkurs kulinarny. Zgłoszone potrawy oceniło jury, do którego zaproszono Waldemara Sieńko, woj. inspektora jakości handlowej produktów rolno- spożywczych, Justynę Ormanowską, dyr. Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy, Pawła Zuehlke, przedstawiciela Lokalnej Grupy Działania Trzy Doliny oraz restauratorkę Joannę Franczak.
Dla kogo nagrody festiwalu „Smaki Trzech Dolin”?
W kategorii: produkt spożywczy pochodzenia zwierzęcego pierwsza nagroda dla Barbary i Janusza Adamczyków z Kosowa (gmina Gruczno) za ser pielgrzym. Drugie miejsce dla Arlety Bruskiej, przedstawicielki gminy Nakło, za polędwiczki na maśle smażone. Trzecie miejsce jury przyznało Leokadii i Wiesławowi Wysockim z Mąkowarska. Ich specjalność to półgęsek.
Doceniono też potrawy spożywcze pochodzenia roślinnego. Tu pierwsza nagroda pojechała do Wierzchucic, do Winnicy pod Jabłonią za plażowe, różowe wino wytrawne. Stowarzyszenie Kobiet Współczesnych w Wierzchucinku zgarnęło drugą nagrodę za smalec z fasoli. Trzecia trafiła do pow. toruńskiego. Jury doceniło przysmak chrzanowy do mięs i wędlin zgłoszony przez firmę: Specjały spod Strzechy z Lubicza Dolnego.
Więcej wiadomości z Bydgoszczy i okolic na www.pomorska.pl/bydgoszcz[/a]
Wśród zup i dań obiadowych najwyżej oceniono kwaśnicę kujawską ugotowaną przez panie z KGW „Słonecznik” w Białych Błotach. Jury zachwyciło się także chłodnikiem, który przygotowały panie ze Stowarzyszenia „Aktywne Trzemiętowo” (drugie miejsce) i pierogami z pokrzywą i serem. To propozycja Jolanty Grygiel z KGW w Kruszynie.
W ostatniej kategorii: ciasta i desery nagrodzono bezową słodycz z owocami z sicieńskich sadów i ogrodów autorstwa Marty Borowicz (I miejsce), placuszki z kwiatem akacji przygotowane przez Marię Modrakowską (II miejsce) oraz suszoną śliwkę i jabłko w belgijskiej czekoladzie. To propozycja gospodarstwa sadowniczego z Morzewca (gmina Koronowo).
Nagroda publiczności, ufundowana przez wójta Piotra Chudzyńskiego, trafiła do Hanny Łass za jej oszukany zraz Babci Hani. Gratulujemy!
Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Kim jest córka Kowalewskiego? Gabriela idzie w ślady rodziców. Będzie wielką gwiazdą?
- Nowe wieści o tajemniczym ojcu dziecka Tomaszewskiej. Wygadała się bliska osoba
- Wszyscy patrzyli na wyeksponowane krągłości Romanowskiej. Projektant gwiazd ocenia
- Wspólny występ Roksany Węgiel i Kevina Mgleja w cieniu tragedii. Znamy szczegóły