Jak mówi w rozmowie z Faktem Wojciech Mojzesowicz, były minister rolnictwa, cukru na rynku zaczyna brakować, dlatego jego ceny tak gwałtownie rosną. Jeśli spełnią się czarne prognozy, za kilka miesięcy za kilogram cukru możemy zapłacić nawet 7 złotych, podczas gdy jeszcze tydzień temu cena cukru wynosiła 4 zł.
Eksperci wskazują trzy przyczyny wzrostu cen tego surowca. Pierwsza, to klęski żywiołowe, które nawiedziły ogromne regiony świata. Druga przyczyna, to niepokoje w Afryce i krajach arabskich, co zawsze przekłada się na skokowy wzrost cen żywności. Jest też jednak i trzecia przyczyna, choć Polska może produkować więcej cukru i łagodzić w ten sposób wzrost cen, nie możemy tego robić, bo ciążą na nas unijne limity produkcji.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Kaźmierska wróci za kraty? Mecenas Kaszewiak mówi, dlaczego tak się nie stanie
- Czyżewska była polską Marilyn Monroe. Dopiero teraz dostała kwiaty na grób
- Co się dzieje z Sylwią Bombą? Drobny szczegół totalnie ją odmienił [ZDJĘCIA]
- Olbrychski nie przypomina dawnego amanta "Jest jak Kopciuszek po dwunastej w nocy"