Druga sobota stycznia nie była zbyt pomyślna do handlowania w plenerze. Zimno i padający śnieg temu nie sprzyjały.
Jednak mimo niesprzyjającej pogody zauważyliśmy sporo klientów, którzy zdecydowali się na transakcje. Głównie były to osoby poszukujące świeżych i dobrej jakości produktów.
Najwięcej kupujących zauważyliśmy przed stoiskami z gospodarstw rolnych z Zalesia Barcińskiego (pow. żniński) i Krzekotowa (gmina Dąbrowa), których właściciele oferują m.in. sery pleśniowe i półtłuste twarogowe, zakwas z buraka ćwikłowego i pieczarki.
Kolejki ustawiały się też po wyroby piekarniczo-cukiernicze Józefa Klimki z Rojewa i produkty mleczarskie OSM Cuiavia. Natomiast smakosze ryb morskich i słodkowodnych mogli liczyć na bogatą ofertę Mateusza Wiśniewskiego z Kruszwicy.
Ile 11 stycznia płaciliśmy za niektóre towary oferowane na Targowisku Miejskim?
Oto ceny:
sandacz - 45,
szczupak - 23,
morszczuk (filet) - 35,
miruna (filet) - 40,
matias - 23,
karp - 25,
karp patroszony - 30,
płoć -12,
ubita kaczka z krwią - 70,
ubita gęś - 150,
brojler - 45,
kostka masła: ekstra - 8,39, śmietankowego - 8,28,
twaróg półtłusty (200 g) - 3,36,
jogurt naturalny (100 g) - 1,31,
brokuł - 5,
burak ćwikłowy - 3,
cebula: biała -3-4, czerwona - 5,
jabłka - 3-5,
jajka kurze - 0,90-1,30,
kalafior - 8,
kapusta: główka białej - 3 zł/kg, kiszona - 7-10,
marchew - 3,
ogórki kiszone - 12-16,
pieczarki - 13,
pietruszka - 8,
por - 3,
rzodkiewka - 3,
seler-6,
włoszczyzna - 7,
ziemniaki -2.
