Spis treści
Według GUS (2013-2016) ogórek jest drugim, najpopularniejszym warzywem w Polsce (po pomidorze). Zjadamy go nieco ponad 6 kg na osobę rocznie. Ogórki są powszechnie dostępne, smakują dorosłym i dzieciom, i można je podawać na wiele sposobów.
- Ogórki są cenione za wyjątkowo niską kaloryczność (12 kcal/100 g), a w formie nieobieranej cechuje je znacząca ilość witaminy K – podaje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej.
W lipcu 2024 r. ogórki gruntowe na targowiskach w regionie kosztują od 4 zł na targowisku w Kowalu, w Grudziądzu – 6 zł, w Koronowie – 10 zł.
Tak krok po kroku zrobisz najlepsze małosolne
Ruszyło wielkie kiszenie ogórków. Pierwszy dzień po kiszeniu są już gotowe do jedzenia. Tzw. małosolne mają wielu zwolenników. My polecamy recepturę pani Eleonory z Kałusza pod Stanisławowem (obecnie Ukraina). Nauczyła się go przed II wojną światową od swojej babci. Każdy, kto posmakował tych ogórków, prosił o przepis i odtąd nie jadł już innych. Znajdziecie go w naszej galerii.
Ogórek ma moc oczyszczania rzek
Ogórek przykuwa uwagę badaczy. Dr hab. Magdalena Urbaniak z Europejskiego Regionalnego Centrum Ekohydrologii Polskiej Akademii Nauk bada wpływ ogórków na oczyszczanie rzek ze szkodliwych związków - polichlorowanych bifenyli (PCB).
- PCB powodują zmiany genetyczne w organizmach żywych. Osłabiają procesy reprodukcyjne i odpornościowe. W skażonych rzekach żyje mniej różnych gatunków zwierząt, są one mniej liczne i słabsze. Tym samym skażenie bifenylami obniża wartości ekologiczną, ekonomiczną a także rekreacyjną rzek. Związki PCB zakumulowane w tkankach zwierząt, zwłaszcza ryb, stanowią też bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia człowieka – mówiła dla Narodowej Agencji Wymiany Akademickiej.
Badaczka testuje oczyszczanie rzek z pomocą ogórków m. in. na jednym z najbardziej zanieczyszczonych pod względem PCB ekosystemów wodnych na świecie – rzece Hudson w USA.
- Przez długi czas sądzono, iż rośliny nie są w stanie efektywnie pobierać związków hydrofobowych (tj. nierozpuszczalnych w wodzie, takich jak PCB). Tym samym uznawano za bezzasadne, by stosować je do usuwania tychże związków ze środowiska. Dopiero w roku 1994 zaprezentowano pierwsze doniesienia wskazujące, iż dyniowate (m. in. popularny i powszechnie znany ogórek czy cukinia) charakteryzują się unikalną, na tle innych roślin, zdolnością do poboru takich zanieczyszczeń, ich transportu i akumulacji w tkankach nadziemnych (tj. łodygach i liściach) – wyjaśnia.
Źródła: NCEŻ, NAWA
