
Owoce i warzywa zostały zbadane pod kątem zawartości pestycydów. W ten sposób powstała lista zwana "Czystą Piętnastką". Które warzywa i owoce są najmniej toksyczne? Oto lista 15 warzyw i owoców z najmniejszą ilością pestycydów. Ułożyliśmy je od czystych do absolutnie najczystszych. Zobacz >>>>>

GREJPFRUT
Najprostszy sposób na usunięcie pozostałości pestycydów z owocu, to obranie go ze skórki. Najbardziej powszechnym sposobem na usunięcie pestycydów jest dokładne mycie warzyw i owoców ciepłą wodą.

KALAFIOR
Kalafior jest pełen witamin i mikroelementów, jednak jego najważniejszą zaletą jest potwierdzone działanie antynowotworowe.

MELON KANTALUPA
Skórka tego owocu chroni go przed przedostawaniem się pestycydów do miąższu. Warto go jednak opłukać z zewnątrz, dzięki czemu ślady patogenów przenoszonych przez żywność (takich jak te, które powodują listerię) zostaną zmyte. Przebicie nieumytego melona nożem może z łatwością rozprzestrzenić patogeny z zewnątrz do wewnątrz owocu.