Spis treści
Wielki korowód dożynkowy, kiermasze z dobrym jedzeniem i ludowym rękodziełem, przegląd kapel ludowych, wyścigi traktorów, wystawa maszyn rolniczych, koncert Urszuli – to wspomnienia z wojewódzkich dożynek w Inowrocławiu, które odbyły się 27 sierpnia. Ale temu świętu towarzyszyły też konkursy adresowane do lokalnych społeczności – na najpiękniejsze wieńce i najciekawiej zaaranżowane stoiska promocyjne, na najbardziej pomysłowy witacz dożynkowy, a także na najsmaczniejszą potrawę dożynkową.
W konkursie na najładniejsze wieńce dożynkowe zwyciężyli mieszkańcy Trzcianki w powiecie lipnowskim i członkowie Stowarzyszenia Szczuplińskie Żurawie (powiat wąbrzeski). Pierwsza nagroda za najciekawsze stoisko trafiła do Starostwa Powiatowego w Inowrocławiu, a zwycięzcą konkursu „Kwaśne i przaśne potrawy żniwne” zostały kluchy z kapustą przygotowane przez członkinie koła gospodyń wiejskich w Czemlewie w powiecie bydgoskim.
Wyniki konkursu na najładniejszy wieniec wykonany w stylu tradycyjnym
- I miejsce - Sołectwo Trzcianka, gmina Tłuchowo, powiat lipnowski;
- II miejsce - Sołectwo Kłopot, gmina Inowrocław, powiat inowrocławski;
- III miejsce - Koło Gospodyń Wiejskich W Brzozowie, gmina Kijewo Królewskie, powiat chełmiński
[polecane]25285501,25286149;1;[/polecane]
Wyniki konkursu na najładniejszy współczesny wieniec lub ozdobę dożynkową
- I miejsce - Stowarzyszenie Szczuplińskie Żurawie, gmina Książki, powiat wąbrzeski;
- II miejsce - Koło Gospodyń Wiejskich „Nowinka” Nowy Ciechocinek, gmina Aleksandrów Kujawski, powiat aleksandrowski;
- III miejsce - Dekanat Żniński
Wyniki konkursu na najciekawsze stoisko powiatu/lokalnej grupy działania
- I miejsce - Starostwo Powiatowe w Inowrocławiu;
- II miejsce - Starostwo Powiatowe w Bydgoszczy;
- III miejsce - Starostwo Powiatowe w Aleksandrowie Kujawskim
Wyniki konkursu kulinarnego „Kwaśne i przaśne potrawy żniwne”
- I miejsce - kluchy z kapustą, Koło Gospodyń Wiejskich w Czemlewie, powiat bydgoski;
- II miejsce - pierogi z siekaną gęsiną, Koło Gospodyń Wiejskich „Nowinka” z Nowego Ciechocinka, powiat aleksandrowski;
- III miejsce - zupa szczawiowa z jajkiem i krychanymi ziemniakami, Koło Gospodyń Wiejskich Opatowice, powiat radziejowski;
- IV miejsce - żur z tłuczonymi, kraszonymi ziemniakami i kwaśnym mlekiem, Koło Gospodyń Wiejskich „Mokrzanki” w Mokrem, powiat grudziądzki;
- V miejsce - kwas z kluskami na pyrach, Koło Gospodyń Wiejskich Młyny-Młynice, powiat mogileński
Komisja potrawy oceniała pod względem: doboru oraz walorów smakowych przygotowanych potraw, walorów estetycznych potraw, sposobu ekspozycji przygotowanych potraw, przygotowania potraw w oparciu o tradycje kulinarne, właściwe dla regionu reprezentowanego przez koło gospodyń wiejskich; doboru strojów uczestników konkursu.
