Jej stosowanie, zamiast tradycyjnej soli kuchennej, pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.
Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia, zawartość soli w diecie dorosłych powinna wynosić około dwóch gramów dziennie i nie powinna przekraczać 5 gramów na dobę. Niestety, w Polsce jest to dwu-, trzykrotnie więcej. Tymczasem wysoka zawartość sodu w diecie wpływa niekorzystnie na stan zdrowia. Jest jedną z przyczyn nadciśnienia tętniczego, a to z kolei główna przyczyna zawału serca i udaru mózgu.
W soli spożywczej o obniżonej zawartości sodu „Magdisol” producent obniżył o ok. 30 proc. zawartość sodu, zastępując go potasem. Potas oprócz tego, że obniża zawartość sodu, pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi, w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni i układu nerwowego.
Manavita dodała też do soli „pierwiastek życia”, czyli magnez. Sól „Magdisol” doceniają środowiska lekarskie, zalecając ją w profilaktyce choroby nadciśnieniowej, chorób serca i innych. Bydgoska firma współpracuje m.in. z Fundacją Rozwoju Kardiochirurgii im. prof. Religi w Zabrzu.
Sól rodem z Bydgoszczy wielokrotnie była wyróżniana, np. na II Targach Żywności i Napojów „Agro-Food” w Olsztynie, gdzie zdobyła nagrodę główną w konkursie „O najlepszy wyrób”, wywalczyła też „Laur Konsumenta 2008”.
Chcą Państwo oddać głos na ten produkt? Można wysłać SMS na nr 72355, wpisując w nim treść PRZ.4 (kategoria: „Przetwórstwo”).
Czytelnicy wskażą swojego zwycięzcę, czyli wybiorą „Super Smak 2016 Gazety Pomorskiej”. Głosowanie potrwa do 24 października (godz. 23.59). SMS wysyłamy na 72355 i podajmy w nim numer wy-branego produktu. Kosztuje 2,46 zł z VAT.
W odpowiedzi na niego uczestnik otrzymuje kod dostępu do e-wydania. Za każdy wysłany SMS produkt otrzymuje 5 punktów, a za kliknięcie na www.strefabiznesu.pomorska.pl - 1 punkt.