https://pomorska.pl
reklama

Nasze Dobre z Kujaw i Pomorza 2018. Oto zwycięzcy! Zobaczcie wideo z finału w Urzędzie Marszałkowskim w Toruniu

Agnieszka Domka-Rybka
Jacek Smarz
Prawie trzydzieści firm rywalizowało o tytuł „Supersmak Gazety Pomorskiej 2018”. Czas przedstawić te, które mogą się nim posługiwać.

Kapituła zebrała się 31 października w City Hotelu w Bydgoszczy. Znani kucharze gotowali, smakowali, oglądali i wybrali najlepsze produkty. Tradycyjnie, swoich faworytów wytypowali także nasi Czytelnicy i internauci wysyłając SMS-y oraz klikając w portalu Strefa Biznesu.

16 listopada w Urzędzie Marszałkowskim w Toruniu, który jest partnerem naszego plebiscytu, ogłosiliśmy zwycięzców „Nasze Dobre z Kujaw i Pomorza 2018”.

- Plebiscyt „Pomorskiej” to świetna inicjatywa. Pokazuje każdego roku, jaka dobra żywność powstaje w naszym regionie - stwierdził podczas uroczystości w Toruniu wicemarszałek Zbigniew Ostrowski. - Cieszy, że mamy coraz więcej lokalnych i wysokiej jakości produktów.

W kategorii „Mięso i wędliny” głosami Czytelników wygrała „Kaszanka kociewska” GS „Samopomoc Chłopska” w Pruszczu, a zdaniem kapituły „Kabanosy złotnickie” z Zakładu Mięsnego Chmarzyński w Osiu.


(wideo: Radosław Fonferek)

W „Pieczywie i cukiernictwie” najlepsze okazały się bułka burger z Piekarni Piątkowscy w Bydgoszczy (tak wybrali Czytelnicy) i „Zefir jabłeczny ze śmietanką” Pracowni Lodów Tradycyjnych w Łabiszynie (kapituła).

W kategorii „Produkcja spożywcza” wygrały oleje - z ostropestu firmy Skolej w Kościelcu (Czytelnicy) oraz rzepakowy państwa Łącz ze Świecia nad Osą (decyzją kapituły).

Najlepsze produkty nabiałowe to zaś masło ekstra z Agromleczu w Lipnie (Czytelnicy) oraz i „Ser hrabiny” ze Spiżarni hrabiny Potulickiej w Ślesinie (kapituła).

Natomiast wśród kaw laureat jest jeden, bo w tym przypadku identycznie wybrali i Czytelnicy, i kapituła. Zgodnie wskazali na kawę Original Blend Bromberg Kaffee!

Do kapituły zaprosiliśmy znanych kujawsko-pomorskich kucharzy.

- Zwróciliśmy uwagę na różnorodność zgłoszonych artykułów, bardzo nas ona zaskoczyła - podkreślił w Toruniu Krzysztof Bielawski, przewodniczący kapituły, szef kuchni w Bydgoszczy, zdobył m.in. tytuł Gault & Millau „Młody talent 2016”. Mówił, że nie było łatwo dokonać wyboru, bo producenci bardzo się starają. Również chwalił naszą inicjatywę.

Biznes

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

W kapitule zasiedli także: Agata Jędraszczak (właścicielka blogu kulinarnego „Kuchnia Agaty”, autorka książki „Dieta Agaty”), Rafał Godziemski (właściciel restauracji Memo Restaurant&Wine w Bydgoszczy), Marcin Szukaj (szef Restauracji Kuchnia oraz Bulwar Bistro w Bydgoszczy), Sebastian Ferenc (szef kuchni City Hotelu w Bydgoszczy) oraz dr Józef Sadkiewicz (adiunkt UTP na Wydziale Technologii Żywności Inżynierii Chemicznej, prezes i współwłaściciel znanego Instytutu Sadkiewicza).

Polecamy także:

OTO ZWYCIĘZCY PLEBISCYTU "NASZE DOBRE Z KUJAW I POMORZA 2018" [ZDJĘCIA]

NASZE DOBRE Z KUJAW I POMORZA 2018. KAPITUŁA WYBRAŁA ZWYCIĘZCÓW! [zdjęcia]

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

Tym osobom należy się prawie 350 złotych dodatku do emerytury. Oto zasady wypłaty

Tym osobom należy się prawie 350 złotych dodatku do emerytury. Oto zasady wypłaty

Kryształy PRL w cenie złota. Tyle kosztują w 2025 roku popularne misy i wazony

Kryształy PRL w cenie złota. Tyle kosztują w 2025 roku popularne misy i wazony

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska