Nasze Dobre z Kujaw i Pomorza 2018. Oto zwycięzcy! Zobaczcie wideo z finału w Urzędzie Marszałkowskim w Toruniu

Agnieszka Domka-Rybka
Agnieszka Domka-Rybka
Jacek Smarz
Prawie trzydzieści firm rywalizowało o tytuł „Supersmak Gazety Pomorskiej 2018”. Czas przedstawić te, które mogą się nim posługiwać.

Kapituła zebrała się 31 października w City Hotelu w Bydgoszczy. Znani kucharze gotowali, smakowali, oglądali i wybrali najlepsze produkty. Tradycyjnie, swoich faworytów wytypowali także nasi Czytelnicy i internauci wysyłając SMS-y oraz klikając w portalu Strefa Biznesu.

16 listopada w Urzędzie Marszałkowskim w Toruniu, który jest partnerem naszego plebiscytu, ogłosiliśmy zwycięzców „Nasze Dobre z Kujaw i Pomorza 2018”.

- Plebiscyt „Pomorskiej” to świetna inicjatywa. Pokazuje każdego roku, jaka dobra żywność powstaje w naszym regionie - stwierdził podczas uroczystości w Toruniu wicemarszałek Zbigniew Ostrowski. - Cieszy, że mamy coraz więcej lokalnych i wysokiej jakości produktów.

W kategorii „Mięso i wędliny” głosami Czytelników wygrała „Kaszanka kociewska” GS „Samopomoc Chłopska” w Pruszczu, a zdaniem kapituły „Kabanosy złotnickie” z Zakładu Mięsnego Chmarzyński w Osiu.


(wideo: Radosław Fonferek)

W „Pieczywie i cukiernictwie” najlepsze okazały się bułka burger z Piekarni Piątkowscy w Bydgoszczy (tak wybrali Czytelnicy) i „Zefir jabłeczny ze śmietanką” Pracowni Lodów Tradycyjnych w Łabiszynie (kapituła).

W kategorii „Produkcja spożywcza” wygrały oleje - z ostropestu firmy Skolej w Kościelcu (Czytelnicy) oraz rzepakowy państwa Łącz ze Świecia nad Osą (decyzją kapituły).

Najlepsze produkty nabiałowe to zaś masło ekstra z Agromleczu w Lipnie (Czytelnicy) oraz i „Ser hrabiny” ze Spiżarni hrabiny Potulickiej w Ślesinie (kapituła).

Natomiast wśród kaw laureat jest jeden, bo w tym przypadku identycznie wybrali i Czytelnicy, i kapituła. Zgodnie wskazali na kawę Original Blend Bromberg Kaffee!

Do kapituły zaprosiliśmy znanych kujawsko-pomorskich kucharzy.

- Zwróciliśmy uwagę na różnorodność zgłoszonych artykułów, bardzo nas ona zaskoczyła - podkreślił w Toruniu Krzysztof Bielawski, przewodniczący kapituły, szef kuchni w Bydgoszczy, zdobył m.in. tytuł Gault & Millau „Młody talent 2016”. Mówił, że nie było łatwo dokonać wyboru, bo producenci bardzo się starają. Również chwalił naszą inicjatywę.

W kapitule zasiedli także: Agata Jędraszczak (właścicielka blogu kulinarnego „Kuchnia Agaty”, autorka książki „Dieta Agaty”), Rafał Godziemski (właściciel restauracji Memo Restaurant&Wine w Bydgoszczy), Marcin Szukaj (szef Restauracji Kuchnia oraz Bulwar Bistro w Bydgoszczy), Sebastian Ferenc (szef kuchni City Hotelu w Bydgoszczy) oraz dr Józef Sadkiewicz (adiunkt UTP na Wydziale Technologii Żywności Inżynierii Chemicznej, prezes i współwłaściciel znanego Instytutu Sadkiewicza).

Polecamy także:

OTO ZWYCIĘZCY PLEBISCYTU "NASZE DOBRE Z KUJAW I POMORZA 2018" [ZDJĘCIA]

NASZE DOBRE Z KUJAW I POMORZA 2018. KAPITUŁA WYBRAŁA ZWYCIĘZCÓW! [zdjęcia]

Uwaga na chińskie telefony

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie